VIII Śląski Festiwal Kapusty w Wojsławicach

Radio RAM na podst. materiałów prasowych | Utworzono: 03.10.2018, 21:50 | Zmodyfikowano: 03.10.2018, 21:50
A|A|A

Jesień w wielu gospodarstwach domowych to wciąż czas przygotowywania zapasów na zimę, a kiszenie kapusty ma wielowiekową tradycję. Dawniej kapusta kiszona miała dużo większe znaczenie, bo ratowała ludzi od głodu na przednówku. Dziś doceniana za walory tak smakowe jak i zdrowotne stanowi nadal ważny składnik naszej zimowej diety. W wojsławickim Arboretum będziemy mogli zobaczyć, jak kisi się kapustę w wielkich beczkach, spróbować świeżego soku wyciskanego z ubijanych, poszatkowanych liści, posłuchać piosenek biesiadnych i zobaczyć tańczącą niemczańską młodzież z Zespołu „Joanki”.  Impreza rozpocznie się o godzinie 12.00. Tradycyjnie odbędzie się kiermasz i degustacja potraw z kapustą w roli głównej – tym razem w wykonaniu dietetyków z Zespołu Szkół nr 2 w Dzierżoniowie.

Roślinność, piękna kolorami jesieni, zachęca do spacerów. Na jesienny spacer można wybrać się do 21 października, który to będzie ostatnim dniem funkcjonowania Arboretum w tym sezonie, przed zimową przerwą.

REKLAMA

To może Cię zainteresować