EURO 2024 tuż-tuż. Zaglądamy piłkarzom do talerzy!
Materiał Sponsora
Zdrowa i zbilansowana dieta jest kluczowa w zawodowym sporcie. Nawet największe talenty nie wytrzymają wielu lat na najwyższym poziomie, ponieważ dzisiejszy futbol stał się bardzo fizyczny. Wystarczy porównać zdjęcia piłkarzy z lat 80. czy 90. z tymi współczesnymi – Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo czy Harry Kane wyglądają jak kulturyści przy piłkarzach sprzed 30 czy 40 lat!
Diety znanych piłkarzy – przykładowe posiłki gwiazd futbolu
Jeszcze w latach 90. wielu piłkarzy niespecjalnie przejmowało się dietą i zdrowym trybem życia. Kto z nas nie słyszałem anegdot o zakrapianych imprezach oraz swobodnym podejściu zawodników do używek.
Dzisiaj najlepsi zawodnicy to profesjonaliści, którzy zarabiają dzięki sile swoich mięśni, sprawności, kondycji i przełamywaniu ograniczeń, więc dbają o swoje ciała – przynajmniej większość tych, którzy znaleźli się na szczycie footballowego świata.
To właśnie im się przyjrzymy. Na tapet weźmiemy Roberta Lewandowskiego, Cristiano Ronaldo i Harry'ego Kane’a, czyli gwiazdy futbolu, które wystąpią na nadchodzących Mistrzostwach Europy w Piłce Nożnej w Niemczech.
Piłkarze w klubach i reprezentacji mają kucharzy oraz dietetyków, którzy dbają o ich odpowiednią dietę. W przypadku Roberta Lewandowskiego nad jego prawidłowym odżywianiem czuwa także żona Anna Lewandowska. Co więc je gwiazda reprezentacji Polski?
Robert Lewandowski je dużo warzyw, kasz (głównie jaglana i owsiana), owoców morza, ryb, orzechów, a także kiszonek. Jedną z ulubionych ryb kapitana naszej drużyny jest tuńczyk. Dieta Roberta jest bogata w białko. Unika za to słodzonych napojów, smażonych potraw, laktozy, mleka krowiego i mąki pszennej.
Prawie 40-letni Cristiano Ronaldo nadal zachwyca formą. Możliwe jest to nie tylko dzięki genom i treningom, ale także zdrowej diecie. Na talerz reprezentanta Portugalii trafiają produkty naturalne i organiczne takie jak kurczak, ryby, owoce morza, jaja i wołowina – to znakomite źródła białka!
Oprócz produktów bogatych w białko Cristiano Ronaldo zajada się czarnym ryżem, awokado, a jego ulubionym daniem jest Bacalhau à Brás, czyli danie składające się z kawałków solonego dorsza, cebuli i smażonych ziemniaków połączonych jajecznicą. Piłkarz unika alkoholu oraz przetworzonych produktów.
Harry Kane, czyli kapitan i gwiazda reprezentacji Anglii, przyznał w wywiadzie, że jego śniadania są zróżnicowane – od brązowego chleba, awokado, omletów po jogurty kokosowe z owocami, domową granolą i niewielką ilością miodu.
Z kolei na lunch Harry Kane lubi zjeść łososia, ryż i warzywa, które stara się dodać do każdego posiłku. W jego diecie znajdziemy także inne ryby, kurczaka i wołowinę. Przed meczami spożywa więcej węglowodanów.
Oczywiście oprócz odpowiedniej podaży białek i węglowodanów (przed meczami) wymienieni piłkarze dbają o odpowiednie nawodnienie. Ich diety są bogate także w zdrowe tłuszcze, minerały oraz witaminy, by zapewnić ciału odpowiednią wydajność, a także wspomóc regenerację.
Co powinni jeść piłkarze – zaglądamy do dokumentu PZPN
Wiemy już, co ląduje na talerzach wybitnych piłkarzy, którzy zagrają na EURO 2024. A czy możemy znaleźć ogólne zalecenia dotyczące odżywiania zawodników uprawiających ten sport? Okazuje się, że tak!
Na stronie PZPN dostępny jest dokument Dieta i suplementacja w piłce nożnej, którego autorem jest dr farm. Jakub Czaja. Znajdziemy w nim przykładowy rozkład posiłków w ciągu dnia dla piłkarza:
-
śniadanie – lekkostrawne, węglowodanowe;
-
obiad – węglowodanowo-białkowy;
-
kolacja – węglowodanowa, warzywa.
Zauważmy, że istotnym elementem diety piłkarzy są węglowodany, co wynika z dużego wydatku energetycznego zawodników. Przed samym treningiem (do godziny) zaleca się spożycie produktów bogatych w węglowodany – żele energetyczne, batony, baton energetyczny, jedna czy dwie kromki jasnego pieczywa z dżemem czy miodem.
Piłkarze nawet w trakcie przerwy w meczu przyjmują węglowodany (baton czy żel energetyczny) i izotoniki. Natomiast po wysiłku fizycznym w celu odbudowy glikogenu w mięśniach powinni spożyć około 1-3 gramów węglowodanów na kilogram masy ciała oraz od 10 do 20 gramów białka w posiłku – naprawa mikrourazów mięśni.
Zawodowi sportowcy, choć dzisiaj także amatorzy, przyjmują suplementy diety, które wspomagają organizm przy większym wysiłku i po nim – mowa tutaj choćby o kreatynie, beta-alaninie czy kofeinie.
W dokumencie na stronie PZPN nie ma informacji o kolagenie, ale produkty bogate w to białko są z pewnością istotne w regeneracji stawów i ścięgien po treningu – warto więc wiedzieć, w których produktach jest go najwięcej – https://magdalenajaglarz.pl/w-czym-jest-kolagen/.
Co lubią jeść piłkarze – kulinarne grzeszki
My kibice, gdy zasiądziemy przed telewizorami, by oglądać zmagania wysportowanych piłkarzy o nienagannych sylwetkach, raczej nie będziemy zajadać się sałatkami, jarmużem, czarnym ryżem czy owocami morza. Na stole wyląduje prędzej piwo, niezdrowe przekąski, pizze czy burgery.
Nie przejmujemy się tym w tym wyjątkowym okresie, a do dobrej diety i ćwiczeń można wrócić po EURO! W końcu nawet zawodowym piłkarzom zdarzają się słabości do niekoniecznie zdrowego jedzenia. Oto przykłady:
-
Cristiano Ronaldo – raz w tygodniu lubi zjeść pizzę ze swoim synem;
-
Neymar Jr. – uwielbia fast foody, a podobno najbardziej McDonald’sa;
-
Zlatan Ibrahimović – jako gracz włoskich klubów zajadał się pizzą i makaronami.
Oczywiście podstawą diety największych piłkarzy, którzy przez wiele lat “rządzili” na boisku są zdrowe produkty. Niezdrowe przekąski czy fast foody to tylko dodatki, które pojawiają się okazjonalnie!