Słodki "Kulinarny Wrocław"

Anna Fluder | Utworzono: 27.01.2014, 10:48 | Zmodyfikowano: 27.01.2014, 10:12
A|A|A

fot. Magdalena Baran

Magda z wykształcenia jest antropologiem kultury, z pasji instruktorka pilates i cyklistka, a z zamiłowania "ciasteczkarką". Jej strona już w rok po tym jak powstała zastała wyróżniona na konkursie Blog Day 2011.

Jak przyznała jej przygoda z wypiekaniem słodkości zaczęła się od zakalców

W programie "Kulinarny Wrocław" zaproponowała dwa ciasta i deser.

1. NAJLEPSZE CIASTO CYTRYNOWE

forma KWADRATOWA 20x20 cm lub forma okrągła o średnicy 20 cm

170 g masła (temperatura pokojowa)
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka (temperatura pokojowa)
skórka starta z 2 cytryn

Syrop - polewa
sok z 2 cytryn
100 g cukru pudru

Zacząć od natłuszczenia formy masłem, wyłożenia jej papierem do pieczenia i natłuszczenia papieru masłem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170ºC.

Na tarce zetrzeć skórkę z dwóch cytryn.
W mikserze połączyć masło, cukier puder, mąkę, proszek do
pieczenia, jajka i skórkę z cytryn. Miksować krótko - nie dłużej niż 5 minut.

Masę przełożyć do foremki i piec 30 min.

Pod koniec pieczenia przygotować syrop cytrynowy: sok z cukrem pudrem podgrzać w rondelku (do czasu zagotowania). Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Zostawić do ostygnięcia.

2.

BANOFFEE PIE

tortownica o średnicy 21 cm lub 25 cm

200 g ciasteczek owsianych
40-50 g masła
300-400 g gotowej masy kajmakowej
3-4 banany
300 ml śmietanki 30%

Zacząć od natłuszczenia formy masłem i wyłożenia jej papierem do pieczenia. W lodówce przygotować miejsce na przechowanie deseru.

200 g ciasteczek owsianych zmiażdżyć w blenderze.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło, następnie połączyć je z rozdrobnionymi ciastkami i powstałą masą wyłożyć spód formy.

Masę kajmakową przełożyć z puszki do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż zmięknie - wtedy należy rozprowadzić ją na warstwie z ciastkami. Banany pokroić w plasterki i zaaranżować na kajmaku.
Śmietankę ubić na sztywno i przykryć nią banany.

Deser zabezpieczyć, zakrywając folią aluminiową. Włożyć do lodówki na parę godzin. Najlepiej zapomnieć o nim na pół doby, żeby póżniej degustować z przyjemnością

3.

CIASTO CZEKOLADOWO-LIMONKOWE (WEDŁUG PRZEPISU NIGELLI LAWSON)

tortownica o średnicy 21 cm

150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
6 jajek (temperatura pokojowa)
250 g cukru
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki ciemnego kakao do wypieków
skórka i sok z 1 limonki

Zacząć od natłuszczenia formy masłem, wyłożenia jej papierem do pieczenia i natłuszczenia papieru masłem.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.

Czekoladę i masło połączyć ze sobą w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, aż się roztopią. Odstawić do ostudzenia na parę minut.

Jajka ubić z cukrem w mikserze - aż wszystko potroi swoją objętość. W osobnej misce wymieszać migdały z kakao i za pomocą szpatułki dodać ostrożnie do masy jajecznej, następnie uzupełniając stopioną czekoladą i masłem. Na końcu dodać skórkę i sok z limonki, miksując całość przez 3-4 sekundy na najniższych obrotach miksera.

Masę przelać do formy i piec przez ok. 40-45 min (zacząć sprawdzać ciasto patyczkiem w 35. minucie - po ukłuciu ciasta drewniany patyczek powinien wrócić czysty - to znaczy, że ciasto jest gotowe). Wierzch ciasta będzie twardy, lecz popękany - wnętrze zaś może być delikatnie roztrzęsione. Degustować kiedy ciastu opadną temperatura i emocje.


Polecamy też więcej Magdy przepisów. Znajdziecie je na blogu oraz profilu na Facebooku.

Wszystkie zdjęcia pochodzą z bloga Magdaleny Baran i są jej autorstwa.

REKLAMA

To może Cię zainteresować