Bawić się gotowaniem - Oni to potrafią!
Mydło "biały jeleń" w mydelniczce podane na stół już było... (Terrina z makreli wędzonej, uwędzona tradycyjnie przez samego Szefa Kuchni, piana cytrynowa), a co będzie? - nie do przewidzenia!
Panowie Michał Lewandowski i Tomasz Hartman z Szajnochy 11 są w pomysłach nieobliczalni. Ich projekty, które przyprawiają -dosłownie - o zawrót języka są do podejrzenia poniżej.
W "Kulinarnym Wrocławiu" narobili zamieszania w niejednej wrocławskiej kuchni obnażając naszą ignorancję w przygotowaniu warzyw do sałatek czy ryby. Bezcennych rad, jak z perspektywy lady przyjrzeć się rybie, by wybrać świeżą, i jak ją domowym sposobem podwędzić by sąsiedzi zbiegli się do nas na kolację też nie zabrakło.
Smakosze mogą już przestać eksperymentować i samodzielnie wyprodukować sobie tofu według cierpliwie, precyzyjnie i skutecznie wypracowanej i podanej nam na tacy recepturze. Na koniec daliśmy się zaangażować w projekt z mrówkami, korzonkami i robakami, do którego włączyli już chyba pół miasta i resztę świata;).
Na pewno wrocławskich naukowców i innych szefów kuchni, a efektom ich pracy między łąką, lasem, laboratorium, a kuchnią na pewno będziemy się przyglądać w "Kulinarnym Wrocławiu".
Rybka? Sprawa jest banalna.
Filetowana czy surowa - która świeższa - jak poznać?
Najważniejsze są warzywa, a jeszcze istotniejsze właściwe ich przygotowanie.
Brokuł w skrócie.
Wracamy do rybki i podwędzamy w domu.
Długie wędzenie też jest możliwe w domu, ale wtedy zapraszamy również sąsiadów na kolację.
Na koniec tofu! Cztery ruchy, trochę cierpliwości i precyzja.
Zdjęcia pochodzą z Facebooka naszych gości.