Witaminy zatopione w sokach, koktajlach
- Chcemy odżywiać się lepiej. W tym przypadku oznacza mądrzej. Naszym zdaniem, aby tego dokonać niezbędne jest poznanie i zrozumienie istoty tego, co jemy - tak brzmi motto otwierające publikację Frankie's przewodnik.
Sięgamy tym razem po zdrowie zatopione w sokach i koktajlach, a naszymi przewodnikami są Aleksandra Białek i Paweł Pęcherski.
Na początek sok z brokuła? - właśnie tak!
To może i dla miłośników szpinaku coś do wypicia?
Sok ze szpinakiem(pojemność ok 0,5 l.):
Do świeżo wyciśniętego soku z jabłek (ok 4,5 szt.) wrzucamy plaster świeżego ananasa (grubość ok. 1 cm.) oraz dwie garści szpinaku i blendujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Aby dodatkowo schłodzić sok, przed rozpoczęciem blendowania możemy dorzucić 2,3 kostki lodu.
---------------------------------------------------------------
Bardziej sycące są koktajle i tu też w połączeniach owoców i warzyw warto eksperymentować, bo w takich szaleństwach jest metoda, która być może pomoże nam w odkryciu smaku najlepszego dla naszego podniebienia. Najpopularniejszy w połączeniu z mlekiem jest banan, ale można spróbować z awokado.
Dla dzieci polecany jest koktajl bananowo-truskawkowy (pojemność ok 0,5 l.)
Do ok. 350 ml. mleka dorzucamy obranego banana i dwie duże garści truskawek. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej treści.
------------------------------------------------------------
Do soków i koktajli warto zaproponować zdrowa sałatkę.
Sałatka serowa (porcja dla 1. osoby)
Składniki:
- dwie duże garści sałaty lodowej
- jedna duża garść rukoli
- 1/4 gruszki pokrojonej w kostkę
- 1/8 awokado pokrojonego w kostkę
- 2 drobno posiekane suszone pomidory
- jedna duża garść czarnych oliwek
- 1/4 camemberta
- 1/4 mozzarelli
- orzechy nerkowca
Polać sosem, wymieszać
Sos musztardowo miodowy. Ilość wedle uznania, natomiast należy zachować odpowiednie proporcje:
1/4 miodu
1/4 musztardy francuskiej
dopełnić oliwą z oliwek
Na koniec coś na ostro czyli korzeń dobry na wszystko.
Na zdrowie!