Marynaty, pikle, dżemy w Kulinarnym Wrocławiu

Monika Jaworska | Utworzono: 09.09.2014, 15:31 | Zmodyfikowano: 19.10.2021, 04:57
A|A|A

W "Kulinarnym Wrocławiu" najwyższy czas na przetwory - konfitury, powidła, kiszonki, suszonki... różne są sposoby na to, żeby zatrzymać letnie smaki i delektować się nimi zimą. O tym, że warto robić przetwory, szczególnie z krótko dostępnych sezonowych warzyw i owoców niby doskonale wiemy, ale często wydaje nam się to zbyt trudne lub czasochłonne. Bywa że liczymy na to, że ktoś się z nami podzieli swoimi zapasami albo szukamy gotowców na półkach ze zdrową żywnością. Przed nami propozycja dla tych, którzy chcą przeżyć przygodę własnoręcznego przygotowania weków. Posłuchajmy doświadczonych gospodyń - oto jak panie Elżbieta Milczanowska i Danuta Leciejewska pomogły nam zakręcić lato w słoiku.



Przygotowując przetwory nie musimy robić wszystkiego sami - warto zaangażować resztę rodziny lub znajomych do pomocy:



Babcine ogórki i buraczki, spiżarniane półki z dżemami truskawkowymi i butelkami soku malinowego - niektórzy to pamiętają z dzieciństwa. Można też eksperymentować i samemu zmieniać przepisy dochodząc do takich "przypadków w słoikach" jak dżem z kiwi, które urosło przy balkonie:



"Każda z nas kiedyś przypalała", czyli o wypadkach przy pracy oraz metodach pasteryzacji:



Przepis na zalewę octową oraz przetwory dla dzieci:



O róży w słoiku czyli jak zjeść bukiet ze smakiem:



A na finał przepis na śliwki w occie. Smacznego!



REKLAMA