Cooklet - czas podnieść wyżej patelnię
To się musiało udać! Właśnie minął nam rok od pierwszego programu i spotkania w Kulinarnym Wrocławiu z Grzegorzem Trubiłowiczem z platformy kulinarnej Cooklet. Dziś wiemy już, że zarówno dla tego wrocławskiego projektu, jak i dla nas był to bardzo smaczny i owocny 2014. Radio RAM skromnie, ale może się już podzielić przepisami na zupy, ciasta, chwasty, dania z kaczki, wegańskie specjały i wiele innych przysmaków, a Cooklet ze swoim bogactwem przepisów nadesłanych przez miłośników gotowania z całego świata zdobył Gourmand Awards! To międzynarodowy konkurs dla wydawców treści kulinarnych, którego celem jest nagradzanie najlepszych książek o jedzeniu spośród setek tysięcy pozycji, które trafiają do księgarń, ale też coraz popularniejszych kulinarnych platform. Cooklet w Pekinie usłyszał, że jest w swojej elektronicznej propozycji bezkonkurencyjny. Zespół nie osiadł jednak na laurach, tylko zagotował się z nową energią i wespół w zespół przygotował i zaproponował pasjonatom gotowania nowe aplikacje:
Nasze wspólne początki opierały się na teorii i prostych przepisach na sałatki, a po roku czas podnieść wyżej patelnię i tym razem przekonamy się ile naszemu gościowi udało się wyczarować, wymiksować i ugotować w 2014. Z całego roku trudno wybrać jeden przepis do zaproponowania, ale Grzegorz nie zastanawiał się długo i "Ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem" wypieczone z bloga Karmelowy.pl zrobiło furorę i chociaż pracochłonne jest warto spróbować je poskładać:
Składniki na ciasto:
woda ciepła 1/4 szklanki
suche drożdże instant 1/4 Łyżeczki
masło 4 Łyżki
mleko 1/3 Szklanki
mąka uniwersalna 2 3/4 Szklanki (plus dodatkowo 1/4 szklanki lub więcej w razie potrzeby)
cukier 1/4 Szklanki
sól 1/2 Łyżeczki
ekstrakt wanilii 1 Łyżeczka
jajko 2 Sztuki
Składniki na nadzienie:
cukier brązowy 3/4 Szklanki
cynamon 2 Łyżeczki
sól 1 Szczypta
masło 3 Łyżki (roztopione)
jabłko 1 Sztuka (1 duże lub 2 mniejsze, obrane, z usuniętym rdzeniem, pokrojone w kostkę)
Składniki na polewę karmelową:
masło 2 Łyżki
cukier brązowy 1/2 Szklanki
mleko 2 Łyżki
1.W misce wymieszaj ciepłą wodę i drożdże.
2.Podgrzej mleko z masłem, tylko do jego roztopienia i wmieszaj ekstrakt z wanilii.
3.Dodaj przesianą mąkę, cukier i sól.
4.Miksując na niskich obrotach dodaj jajka i powoli wlewaj mleko z masłem, aż utworzy się jednolite ciasto. W razie potrzeby dodawaj po łyżce mąkę, aż z ciasta utworzy się odstająca od brzegów miski kula.
5.Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.
6.W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj brązowy cukier, cynamon, sól i odstaw.
7.Przed samym końcem wyrastania ciasta roztop masło i przygotuj jabłka.
8.Przygotuj też keksówkę (wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem) i ustaw piekarnik na 180'
9.Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 50 cm.
10.Wysmaruj jego powierzchnię roztopionym masłem i posyp równomiernie mieszanką cukru i cynamonu.
11.Pokrój ciasto wzdłuż na 6 równych części, posyp pierwszy pas 1/6 jabłek i połóż na niego drugi pas ciasta. Ponownie posyp częścią jabłek i przykryj kolejnym pasem.
i tu jest zabawa.... łamigłówka:
12.Powtarzaj te czynności do momentu, aż wszystkie pasy będą położone jeden na drugim.
13.Następnie pokrój tak powstałą konstrukcję na 5-6 równych kwadratowych stosików i włóż je pionowo do przygotowanej formy (jak na zdjęciach).
14.Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30-45 minut do wyrośnięcia.
15.Po tym czasie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli ciasto rumieni się, aż za bardzo, a jest jeszcze surowe w środku, przykryj je pod koniec pieczenia folią aluminiową.
16.Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut do ostudzenia.
17.W międzyczasie przygotuj polewę: wymieszaj w małym rondelku masło, cukier i mleko, po czym doprowadź mieszankę na średnim ogniu do wrzenia.
18.Gotuj karmel przez 1 minutę i odstaw.
19.Wyjmij ciasto z formy (obracając do góry nogami lub wyjmując za papier do pieczenia).
20.Polej je karmelem i podawaj.
21.Ciasto jest najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
Na deser kotlet od cookleta:
Więcej pomysłów na pyszności z całego świata na www.cooklet.com