Kulinarny Wrocław slow style of life
Kiedy zakładała swoje pismo pierwotnie zamierzała koncentrować się przede wszystkim na tym, co pijemy. Z czasem jednak "filiżanka smaków" nabrała szerszego i bardziej metaforycznego znaczenia. Smakuj życie. Rozejrzyj się wokół, zwolnij. Żyj w sposób bardziej świadomy tego, gdzie jesteś, co robisz, co życiu nadaje znaczenie i przynosi radość. Zatem nie tylko slow food, ale też slow style of life. Od tego zaczynamy naszą rozmowę:
Barbara Szwast propaguje slow style of life. A na ile potrafi realizować głoszoną filozofię we własnym życiu?
Slow food to oczywiście przygotowywanie jedzenia ze świeżych, w miarę możliwości ekologicznych składników, ale to także...
Slow food regionalny to wykorzystanie w menu warzyw sezonowych:
O slow foodzie mówiliśmy już w tym programie nie raz. Ale takie spowolnienie powinno też dotyczyć innych dziedzin życia, np slow travel:
Pora na przepisy. Zaczynamy od zielonego koktajlu. Tutaj ważna jest przede wszystkim wyobraźnia przygotowującego napój. My proponujemy tak:
- zielone koktajle:
2 garści szpinaku lub rukoli
1 jabłko
1 banan - dla konsystencji i smaku
1 pomarańcza
woda
można dodać miodu
ewentualnie dodajemy przyprawy - 1/2 łyżeczki cynamonu lub imbir ...
Kawa i herbata parzone na zimno. To proste. Porcję herbaty - najlepiej zielonej lub białej, zalać zimną wodą, na dwie godziny pozostawić w temperaturze pokojowej, może być na słońcu, potem na kilkanaście godzin wstawić do lodówki. Tak przygotowany napar można dosłodzić do smaku i serwować z lodówki:
Cascara - (coffee cherry tea) - łupiny kawy zalewamy gorącą wodą, około 8 gramów na szklankę. Po czasie od 4-8 minut uzyskujemy ciemnoczerwony napar o zaskakującym smaku. Owocowy, przyjemny smak przypominający kompot z suszu:
REKLAMA