Wiosna na zdrowie w Kulinarnym Wrocławiu
Jak ważna dla naszego dobrego samopoczucia jest dieta i dlaczego koktajle owocowo-warzywne, strączki i kwasy omega 3 mogą odmienić kolory dnia każdego opowiadała Marta Kierzkowska-Grzybek, biotechnolog, doradca żywieniowy, założycielka Akademii Żywienia Naturalnego "Sattva" i autorka strony www.kuchnianaturalna.blogspot.com
Dobrze zbilansowana dieta może wspomóc walkę ze stresem, ale co wybrać?
Wersji koktajli owocowych i warzywnych u nas mnóstwo i czasami wychodzi czysta improwizacja, ale zawsze pysznie i zdrowo. W ten sposób możemy przemycać naszym pociechom mnóstwo zielonych roślinek.
Tym razem do blendera wrzuciliśmy:
pęczek natki
jabłko
banan
2 łyżki zmielonego siemienia
2 łyzki zmielonego sezamu
owoce goji namoczone
parę migdałów namoczonych
Czego w naszej diecie zazwyczaj jest za mało?
Jaglanka z mango
100 g kaszy jaglanej
1 szt mango (małe)
2 figi niesiarkowane
3 orzechy brazylijskie
1 szklanka mleka roślinnego
Ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką ,
budyniową masę. Na Zdrowie!
A jeśli bez słodyczy nie ma radości?
kulki z amarantusem, pestkami dyni i słonecznika
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
30g pestek dyni
30g pestek słonecznika
70g masła
2 łyżki karobu
2 łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie: Masło roztopić, dodać agawę i kakao. Przestudzić. Dodać zmielone w młynku pestki oraz amarantus. Wymieszać i z masy formować kuleczki. Można je wstawić do lodówki, aby stwardniały, ale nasze zniknęły zaraz po ulepieniu.
Magiczne omega - w czym ich szukać?
Coś na szybko szybko, a zdrowo i naturalnie energetyzująco ?
Batony z amarantusem, morelami i imbirem
Pyszne batoniki, których wykonanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Batoniki dostarczą cennego białka, błonnika, witamin i minerałów, a dzięki imbirowi rozgrzeją w chłodne jesienne dni.
Wystarczy 150g moreli, 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
imbir kandyzowany według uznania
Zmiksować morele, dodać amarantus i imbir. Połączyć w malakserze. Można od razu lepić kuleczki albo wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć kolejnym i rozwałkować na grubość ok. 1- 1,5cm, dobrze rozwałkować i chwilę schłodzić, po czym pociąć na prostokąty/kwadraty.
Na koniec zupa krem na zielono
1 cebula, 1 łyżka oliwy, 2 cukinie, szczypta estragonu, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 sałata masłowa, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, ewentualnie parmezan
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojoną cukinię i estragon-smazymy 5 min. Zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy 10 min. Wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy porwaną sałatę-gotujemy 2 min i posiekaną natką pietruszki oraz czosnek. Miksujemy. Ja podałam z grzankami. Smacznego!
REKLAMA