Kolorowo, różnorodnie i na ostro. W Kulinarnym Wrocławiu odkrywaliśmy smaki Indii
Bez względu na regiony, preferencje żywieniowe i kulturę niezmiennie cechą charakterystyczną są Masale, czyli mieszanki ziół i przypraw. To za ich sprawą Sizller, Dhal czy Tajin na talerzu nabierają ostrości i zyskują jedyny w swoim rodzaju smak Indii.
Tym razem w kulinarna podróż prosto z Ahimsa Restaurant & Club zabrali nas Kasia, Daniel i Gayatri - która osiem lat temu przywiozła do Wrocławia smaki swoich stron rodzinnych, a dziś przyznaje, że lubi żurek:
Kontrastowe smaki to podstawa kuchni indyjskiej, a w nich przyprawy: kurkuma, chili, imbir, kardamon, pieprz:
Odkrywanie smaków Indii to dla wielu Europejczyków i ich kubków smakowych oswajanie ostrego przeciwnika, ale za to jest w czym wybierać:
Od samego patrzenia na Indyjskie danie może zawirować w głowie - kolory, różnorodność i obfitość, ale dzień zaczyna podobnie u nas się od bułek:
To skoro już pakujemy walizki i wybieramy się do Indii posmakować tych pyszności warto wiedzieć, że sztućce nam się nie przydadzą: