Nie marnujemy, gotujemy z Anną Leną Lesz [POSŁUCHAJ]
fot. Anna Lena Lesz
Z wykształcenia filolożka, a z zamiłowania kucharka i autorka książki "Bez marnowania. Kuchnia zero waste". Na co dzień eksperymentuje w kuchni tak, by wykorzystać wszystko co jest w lodówce i by nic się nie zmarnowało. Anna Lena Lesz przyznaje, że jako dziewczyna dorastająca na wsi nauczyła się szacunku do tego co wyrosło i zaowocowało w sadzie, ogrodzie i większym godpodarstwie. Nie dzieli diet, a podpowiada jak wykorzystać wszystko co kupujemy, by było różnorodnie i dla każdego coś dobrego. Jeśli został czerstwy chleb? - zrób ciasto na pizzę! Rosół jesz od trzech dni, a za pomidorówkę domownicy juz z góry dziękują? - to może potrawka, albo jakaś pasta na kanapki z gotowanych warzyw? Na naszą Półkę z Książkami trafiła smaczna lektura - posłuchajcie.
W Polsce przeciętnie marnuje się co roku około 9 milionów ton żywności, a czteroosobowa rodzina wyrzuca jedzenie za kwotę 2,5 tysiąca złotych rocznie! Przede wszystkim to bardzo nieekologiczne. Poza tym fakt, że jedzenie ląduje w koszu, oznacza stratę pieniędzy i czasu poświęconego na zakupy. Jak temu zapobiec? Co zrobić, gdy w lodówce zalegają produkty, których termin ważności już minął? Co można zrobić z czerstwego chleba? Jak wykorzystać niezbyt już świeże warzywa i owoce? A co z mięsem, które pozostało po ugotowaniu rosołu?
W książce czytelnicy znajdą rady, wskazówki dotyczące przechowywania jedzenia i przedłużania jego świeżości oraz przepisy, które pozwalają na wykorzystanie wszystkich resztek.
Więcjej na blogu: https://www.zjem-cie.pl/