Kulinarny Wrocław: O jadalnych roślinach w domach, na balkonach i ogródkach [PODCAST]

Maciek Przestalski | Utworzono: 20.03.2022, 14:16 | Zmodyfikowano: 20.03.2022, 14:16
A|A|A

Doradca Ogrodniczy inicjatywa wspierająca wrocławian zainteresowanych działaniami europejskiego projektu FoodSHIFT2030. Jego celem jest zachęcanie mieszkańców do wspólnego uprawiania warzyw, kwiatów, owoców czy ziół i tworzenie ogrodów warzywnych we wrocławskich szkołach. W ostatni dzień zimy o jadalnych roślinach, które możemy uprawiać w domach, na balkonach i ogródkach opowiedziała nam Dorota Szczepaniak – współprowadząca profil Doradcy Ogrodniczego oraz autorka bloga pomidorka.pl.

FASOLKA SZPARAGOWA PO PORTUGALSKU

300-400 g fasolki szparagowej
2 dość duże pomidory lub puszka (u mnie słoik) obranych ze skórki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
oliwa, sól, pieprz, liść laurowy
3 łyżki soku z cytryny
ser feta, a w wersji wegańskiej mięta lub nic

Fasolkę gotuję na pół twardo, pomidory ze słoików odsączam, a w sezonie obieram ze skórek i kroję na kawałki na jeden kęs czyli jakieś 2-3 cm. Na dużą patelnię wlewam trochę prawdziwej oliwy, wrzucam liść laurowy, aby oddał aromat i podduszam cebulę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w plastry, pod koniec dorzucam posiekany lub przeciśnięty czosnek. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dokładam fasolkę i pokrojone pomidory, zasypuję dużą ilością posiekanej zielonej pietruszki i wlewam sok z cytryny. Próbuję sosik, który się wytworzył i jeśli potrzeba, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam wszystko do naczynia żaroodpornego, posypuję pokruszoną fetą lub podobnym serem solankowym, przykrywam i wstawiam na 15 minut do piekarnika na 180 stopni. Można też przygotować danie wcześniej, a zapiec wtedy, gdy przyjdzie na to czas.

REKLAMA

To może Cię zainteresować