Kulinarny Wrocław: Apulia, orecchiette, rapa e sole czyli la dolce vita

Piotr Bartyś | Utworzono: 05.08.2023, 16:26 | Zmodyfikowano: 05.08.2023, 16:26
A|A|A

Ania Ciupryk/ fot.Piotr Bartyś

Ania Ciupryk uważa, że człowiek raz na kilka lat potrzebuje zmiany, nawet jeśli ma już ułożone życie.

W Polsce miała agencję ze statystami i modelkami. Wyrobioną pozycję fotograficzki. Ale - jak powiedziła w wywiadzie dla "Miasta kobiet" - "potrzebowałam z poziomu spełnienia zawodowego przejść na spełnienie osobiste.  Szukałam innych wartości w życiu, ale nie wiedziałam do końca jakich. Wiedziałam, że potrzebuję zwolnić i czułam, że czeka mnie kolejna zmiana."  Pięć lat temu postanowiła przenieść się do włoskiej Apulii. Konkretnie do Convesano ( kto z Was wie, gdzie jest Conversano?!? ). I tam zaczęła nowe życie. 

I oto po pięciu latach spotykamy się w naszym studiu radiowym. Oprócz zajęć związanych z robieniem zdjęć Ania przyjechała do Polski z warsztatami "Zróbmy razem orecchiette". W Krakowie, Filipowicach i Wrocławiu dzieliła się znajomością apulijskiego specjału i i innymi smakołykami pełnymi słońca.

Rozmawiamy o najpiękniejszych miejscach w Apulii, o jej mieszkańcach, wreszcie o "povera cucina", kuchni biedaków będącej bogactwem południowych Włoch. Przepiękne miejsca i mnóstwo słońca. Zapraszamy!  

fot. w artykule archiwum Anny Ciupryk

Ostuni/fot.Piotr Bartyś

Matera/fot.Piotr Bartyś

Castel del Monte/ fot.Piotr Bartyś

REKLAMA

To może Cię zainteresować