Kulinarny Wrocław: Apulia, orecchiette, rapa e sole czyli la dolce vita
Ania Ciupryk/ fot.Piotr Bartyś
Ania Ciupryk uważa, że człowiek raz na kilka lat potrzebuje zmiany, nawet jeśli ma już ułożone życie.
W Polsce miała agencję ze statystami i modelkami. Wyrobioną pozycję fotograficzki. Ale - jak powiedziła w wywiadzie dla "Miasta kobiet" - "potrzebowałam z poziomu spełnienia zawodowego przejść na spełnienie osobiste. Szukałam innych wartości w życiu, ale nie wiedziałam do końca jakich. Wiedziałam, że potrzebuję zwolnić i czułam, że czeka mnie kolejna zmiana." Pięć lat temu postanowiła przenieść się do włoskiej Apulii. Konkretnie do Convesano ( kto z Was wie, gdzie jest Conversano?!? ). I tam zaczęła nowe życie.
I oto po pięciu latach spotykamy się w naszym studiu radiowym. Oprócz zajęć związanych z robieniem zdjęć Ania przyjechała do Polski z warsztatami "Zróbmy razem orecchiette". W Krakowie, Filipowicach i Wrocławiu dzieliła się znajomością apulijskiego specjału i i innymi smakołykami pełnymi słońca.
Rozmawiamy o najpiękniejszych miejscach w Apulii, o jej mieszkańcach, wreszcie o "povera cucina", kuchni biedaków będącej bogactwem południowych Włoch. Przepiękne miejsca i mnóstwo słońca. Zapraszamy!
fot. w artykule archiwum Anny Ciupryk
Ostuni/fot.Piotr Bartyś
Matera/fot.Piotr Bartyś
Castel del Monte/ fot.Piotr Bartyś