Miejskie Farmy Hydroponiczne - zielona i bezpieczna przyszłość miast
Materiały Prasowe
W takich warunkach, wykorzystanie innowacyjnych metod uprawy jest kluczowe dla zapewnienia świeżej żywności i zrównoważonego rozwoju. Jedną z takich technologii jest hydroponika.
Hydroponika stanowi alternatywę w rolnictwie miejskim, umożliwiając efektywne wykorzystanie przestrzeni, oszczędność wody, kontrolę nad środowiskiem uprawy, eliminację chorób glebowych oraz całoroczną uprawę roślin. Dzięki tej innowacyjnej technologii, rolnictwo miejskie staje się coraz bardziej zrównoważone i dostarcza świeżej, zdrowej żywności do naszych miast. Hydroponika otwiera nowe możliwości dla mieszkańców, którzy mogą samodzielnie uprawiać warzywa i owoce na ograniczonej przestrzeni, przyczyniając się do budowania bardziej samowystarczalnych i ekologicznych społeczności. Bezpieczeństwo żywnościowe w sytuacjach przerwania łańcucha dostaw, redukcja kosztów transportu i energii, ochrona kurczących się zasobów wodnych, to dodatkowe argumenty przemawiające za rozwojem małych miejskich farm hydroponicznych, które mogą być nie tylko miejscem upraw, ale także drogą do osiągania celów społecznych i kulturowych.
Miejska AquaFarma, Instytut Wody - H2O SciTech zapraszają 19 listopada 2023r. na rodzinne warsztaty “Mały system hydroponiczny, czyli nowe rolnictwo miejskie”. Partnerem Wydarzenia jest Bank Gospodarstwa Krajowego.