Europa na Widelcu po raz siódmy (SONDA)
fot. smakiwroclawia.pl
Największa kulinarna impreza w Polsce po raz 7. we Wrocławiu. Nie zabraknie przysmaków z całego kontynentu, ale też regionalnych produktów. W tym roku królować mają ryby, szparagi, truskawki, a nawet rzodkiewki. Do tego konkursy oraz kulinarne pokazy, między innymi Roberta Makłowicza. Prezydent Rafał Dutkiewicz przygotował dla gotujących wrocławian niespodziankę. - Każdy może zaprezentować swój przepis, a najlepsze trafią do kulinarnej książki, która wydamy w ramach obchodów ESK i Światowej Stolicy Książki - mówi Dutkiewicz:
Wielką atrakcją w tym roku jest możliwość zjedzenia kolacji w powietrzu. Jak to możliwe? - opowiada Marta Pokorska z Dinner in the Sky:
Czego będzie można skosztować? W menu znajdą się m.in. angielska Cheddar Cheese Soup, czyli kremowa zupa z serem Cheddar oraz Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną, z Belgii przywędruje Boulet a’la Liégeoise (klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege i Éclairs au chocolat (eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym), a z Chorwacji m.in. Pačja prsa sa kašom, czyli pierś kaczki z kaszą jęczmienną (całe menu TUTAJ).
W menu tegorocznej edycji "Europy na Widelcu" znalazły się dania z 15 krajów. Kuchnię którego z nich lubicie najbardziej?
Program Europy na Widelcu 2015
3-7 czerwca
Jarmark potraw i produktów regionalnych i Targi książki kulinarnej „Książka na widelcu
5-6 czerwca
5 czerwca – Dzień dolnośląski
Prezentacja produktów oraz potraw regionalnych, takich jak: ryby słodkowodne, zioła, szparagi, rzodkiewka i truskawki.
6 czerwca – Europejska biesiada
Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Na scenie wystąpi Tomislav Goluban oraz śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”.
W programie biesiady m.in.:
- parada kucharzy,
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
- warsztaty pieczenia chleba,
- zabawy dla dzieci,
- opowieści ichtiologów,
- fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
- konkursy na scenie,
- rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
- VII Wrocławski Turniej Nalewek,
- Koncerty zespołów: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.
Imprezy towarzyszące
5 czerwca – Laboratorium smaku
Spotkanie warsztatowo-degustacyjne poświęcone nalewkom domowym. Poprowadzą je mistrzowie polskich nalewek – Hieronim Błażejak i Zbigniew Sierszuła. Warsztaty są bezpłatne. Obowiązują zapisy, szczegóły tutaj.
5 czerwca – Konferencja na temat modnych diet
II konferencja popularno-naukowa pt. „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle”, dobędzie się w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, w godzinach 13.00–16.00.
Wyznawacz
5 czerwca na wrocławskim rynku stanie „Wyznawacz”, w którym można zostawić wszystkie swoje grzeszki kulinarne. Wyznawacz będzie czynny w godzinach 16.00–20:00.
Fotobudka|
5 i 6 czerwca od 13.00 do 18.00 na Rynku pojawi się fotobudka, w której będzie można bezpłatnie sfotografować się z sezonowymi warzywami i owocami.
Działania magazynu „Kocioł”: Wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci i broszura
5 i 6 czerwca Redakcja Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” przygotowała akcję „Wróżba z Kotła”. Osoby, które zrobią sobie zdjęcie z papierową wróżbą na terenie festiwalu, a następnie udostępnią je na Instagramie lub Facebooku z hashtagiem #EuropaNaWidelcu, otrzymają specjalne gadżety. Wszystkie zdjęcia z akcji będzie można na bieżąco śledzić na stronie internetowej magazynu Kocioł. „Kocioł” przygotował również niespodziankę kulinarną. W trakcie trwania festiwalu rozda broszury z przepisami na obiad na 4 pory roku.
5-6 czerwca: Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim
Otwarta strefa piwna w Browarze Mieszczańskim. W programie prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych. Odwiedzających Browar nakarmią wrocławskie foodtrucki m.in. Taho, Bratwursty, Bud-K, Happy Little Truck.
5–7 czerwca Podniebna restauracja na placu Solnym|
Przez trzy dni w samym sercu Wrocławia na placu Solnym stać będzie platforma Dinner in the Sky. Dla gości podniebnej restauracji szefowie kuchni przygotowują specjalne menu.