Nektar bogów w Kulinarnym Wrocławiu
O dobrodziejstwie miodu można przeczytać w zachowanych zapiskach biblijnych i starożytnych notatkach. Miód jako źródło energii i rześkości cenili greccy atleci. Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali (ok. 360-370 lat p.n.e.) ponad 300 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa. Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozrzedza krew oraz wycisza i uspokaja człowieka.
Miód, zwany też nektarem bogów, był najsłodszym i najzdrowszym z tematów Kulinarnego Wrocławia. O jego pozyskiwaniu, życiu pszczół, walorach smakowych i zdrowotnych, rodzajach, a także sposobach przechowywania i testowania jego naturalności opowiadała Kamila Ratyńska-Pietryka prowadząca Centrum Edukacyjno-Artystyczne Muzyczne Pszczółki. Z wykształcenia muzykoterapeutka, a z pasji pszczelarka:
Na zdrowie mogą być miody, ale może być też pyłek?
Jedna łyżka stołowa miodu to około 65 kcal. Dlaczego słodycz miodu jest zdrowsza, a kalorie nie tak widoczne w biodrach?
Miód musi krystalizować. Ale to zależy to zależy także od rodzaju. Smaki to już upodobania podniebienia.
Przed jesienną niepogodą warto, że właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu znane są ludzkości tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właściwości:
Więcej o miodach i muzycznych warsztatach blisko pasieki na stronie: www.muzycznepszczolki.pl