Kulinarny Wrocław - i wegańsko i klasycznie

Maciek Przestalski | Utworzono: 13.06.2017, 09:59 | Zmodyfikowano: 13.06.2017, 09:59
A|A|A

Podobno trudno uwierzyć, że w ich serniku nie ma sera, a przebojowy schabowy cieszy uznaniem także wśród mięsożerców. Marysia, Kaja i StanisławWilka Sytego opowiadają o swoich pomysłach na autorską kuchnię roślinną.

Przepis na bułeczki:

75 g margaryny roślinnej
45 g cukru
większa szczypta soli
250 ml mleka roślinnego
25 g drożdży
420g mąki
 
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. W ciepłym mleku rozpuszczalny drożdże, dodajemy sól i wlewamy do utartego tłuszczu. Dodajemy mąkę i wyrabiany aż otrzymamy lśniące i elastyczne ciasto. Jeśli lepi się do rąk-podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i dajemy odpocząć na 40-60 minut. Po tym czasie przebijamy ciasto, rozwałkowujemy na ok. 1.5 cm grubości, nakładany ulubiony farsz. Zawijamy wzdłuż krótszego boku i tniemy na ok 15 porcji. Dajemy bułeczkom jeszcze 30 minut w ciepłym miejscu i pieczemy ok. 15 minut w 200*C

 

REKLAMA

To może Cię zainteresować