Jak odchudzić Święta?

Monika Jaworska, na podst. materiałów prasowych | Utworzono: 20.12.2017, 09:12 | Zmodyfikowano: 20.12.2017, 09:12
A|A|A

CC0 Creative Commons

1.  Nie kupujmy produktów w wielkich, promocyjnych opakowaniach – żal będzie zmarnować, więc zjemy.

2. Zamiast szynki z tłuszczykiem przygotujmy indyka, schab, albo cielęcinę czy królika (koniecznie z dodatkiem żurawin i borówek).

3. Do bigosu włóżmy połowę boczku z przepisu i chudsze niż tradycyjnie mięsa i kiełbasę, za to nie zmniejszajmy ilości przypraw: pieprz, śliwki, kminek... polepszą trawienie.

4. Jeśli możemy, zrezygnujmy z ciast i ciastek  gotowych na rzecz domowych wypieków – mamy wtedy tłuszcze lepszej jakości.

5. W ciastach nie rezygnujmy z maku, orzechów, owoców (także tych suszonych, czyli bakalii), ale odchudźmy torty używając kremów na bazie bitej śmietany i serka mascarpone zamiast masła.

6. Mąkę tortową mieszajmy z pełnoziarnistą, a do potraw doprawianych śmietaną (np. śledzi) wykorzystajmy jogurt (np. typu greckiego), lub przynajmniej użyjmy 12 – procentową śmietanę zamiast osiemnastki czy trzydziestki.

7. Chętnie wykorzystujmy przyprawy: cynamon, goździki, pieprz, naturalna wanilia, anyż, bo poprawiają trawienie i podnoszą odporność (mają znaczenie w gospodarce węglowodanowej).

8. Mniej nakładajmy na talerz!  – żeby poczuć smak, a nie ciężar (przy czym im więcej mamy lat, tym mniejsza porcja).

Dr Danuta Figurska – Ciura, specjalistka żywienia człowieka, biotechnolog, daje też jeszcze jedną świąteczną radę:

- Nawet, jeśli na co dzień nie jadasz tortu, to ten kawałeczek podany w Święta przez ciocię czy babcię, zjedz! 

POSŁUCHAJCIE ROZMOWY:



REKLAMA

To może Cię zainteresować