Kulinarny Wrocław: Zero Waste w kuchni Piotra Kucharskiego
Piotr Kucharski (fot. piotrkucharski.com)
Piotr Kucharski w 2010 roku wygrał program „Gotuj o wszystko” organizowany przez DDTVN. Od tamtego czasu co tydzień jest autorem oraz prowadzącym część kulinarną w programie. Od kiedy pamięta kultywuje rodzinną tradycję pieczenie chleba. Efektem tego stały się książki „Chleb. Domowa Piekarnia” i „Na Słodko. Domowa Piekarnia”. Od niedawna na kanale Kuchnia + prowadzi swój autorski program zatytułowanu „Kucharskiego pomysł na kuchnię”, w którym przemyca także aspekty filozofii „zero waste".
Czym jest owa filozofia, co z niej konkretnie wynika i jak sensownie wprowadzić ją do naszego kuchennego życia? Na te i parę innych pytań zaproszony przez nasz gość starał się odpowiedzieć jak najdokładniej w ostatnim wydaniu Kulinarnego Wrocławia. Posłuchajmy raz jeszcze.
O swoich początkach w telewizji, tle rodzinnym oraz fascynacji rzadkimi odmianami warzyw i owoców.
Słów kilka o wrocławskim studiu kulinarnym zalożonym przez Piotra i jego wspólników oraz o coraz wyższym poziomie uczestników warsztatów tam organizowanych.
Temat "Zero Waste" widziany być może z nieco zaskakującej perspektywy....
Marnowanie jedzenia, a etap planowania zakupów.
Czas opowiedzieć o nowym programie Piotra Kucharskiego na antenie kanału Kuchnia +.
Idzie zima. Nie mogło zabraknąć przepisu Piotra na dobrą, zimową, rozgrzewającą zupę!
Produkt, który się nie psuje, a może stanowić idealną bazę dla naszych zupnych pomysłów.
Nie zdradziliśmy Wam tego wcześniej, ale w naszym studiu oprócz Piotra gościliśmy pewnego młodziutkiego, dziarskiego "kaszomaniaka". ;)
Gdybyście się zastanawiali, jakie podstawy Piotr ma, by namawiać do poszerzania spektrum waszych kulinarnych umiejętności, to tutaj znajdziecie odpowiedź . :)
Z Piotrem Kucharskim rozmawiał Maciek Szabatowski.