Najlepsze z Kulinarnego Wrocławia - kuchnia średniowiecznych wrocławian, nowoczesne bistro i jedzenie w filmach [POSŁUCHAJ]
Nafta Neo Bistro / Grand Budapest Hotel (Fox Searchlight Pictures) / Muzuem Miejskie
Na początku lutego w ramach „Dnia z archeologami na wystawie Wrocławski Nowy Targ” Marta Pietruszka, archeolog z Uniwersytetu Wrocławskiego, opowiadała o kulinarnych zwyczajach wrocławian z czasów średniowiecza. Zrobiliśmy sobie małe wprowadzenie do tematu.
W lutym miałem też okazję porozmawiać z Aleksanderem Strusiem, który trochę za sprawą przypadku, sześć lat temu do naszego miasta przyjechał z Warszawy. Od tej pory gotował w kilku ciekawych miejscach, aż w połowie 2018 roku został szefem kuchni w Nafta Neo Bistro.
A na chwilę przed Walentynkami z Agnieszką Kuberą i Michałem Hernesem porozmawialiśmy o słynnych, nie tylko o romantycznych, scenach kulinarnych z filmów.