Kulinarny Wrocław - słodkości inspirowane tradycją i francuskimi mistrzami [PODCAST]
Na zdjęciu: Aleksandra Senator i Anna Brzozowska
Aleksandra Senator i Ania Brzozowska rzuciły wszystko i od kilku miesięcy tworzą ciasta, ciasteczka, torty, babeczki, bezy, eklerki i inne słodkości w 100 % z naturalnych składników. Używają prawdziwych jaj, masła, czekolady, same robią konfitury owocowe, kremy i musy. W audycji Kulinarny Wrocław opowiedziały o podróżach, tradycyjnych recepturach i inspirowanych francuskimi przepisami smakowitościami, które podają w pracowni cukierniczej Słodziej Smaku.
A to francuscy mistrzowie cukiernictwa o których mówiła Aleksandra: Cédric Grolet, Pierre Hermé, Philippe Conticini.
Szarlotka Słodzieja Smaku
- 0,5 kg jabłek (kwaśnych: np. szara reneta, antonówki)
- 250g mąki krupczatki 125 g masła
- 40g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- cukier do jabłek według uznania
- cynamon według uznania
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Dodajemy cukier i cynamon do smaku.
Łączymy masło, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części: z 2/3 formujemy spód, 1/3 odkładamy.
Ścianka, która obkleja się ciasto ma mieć 3 cm.
W okrągłej formie o średnicy 20 cm formujemy spód szarlotki (na spodzie formy i na jej ściankach – tym samym tworzymy korpus, w którym układamy potem jabłka). Podpiekamy 10 minut.
w 180 °C.
Układamy jabłka na podpieczonym spodzie. Ścieramy na nie 1/3 odłożonego wcześniej ciasta.
Pieczemy 50 minut w 180 °C.