Kulinarny Wrocław: Cookiness czyli gotowanie i radość [PODCAST]

Maciek Przestalski | Utworzono: 02.05.2021, 15:08 | Zmodyfikowano: 02.05.2021, 15:08
A|A|A

Za zdjęciu: Przemysław Golis i Katarzyna Andruszko

Rzucili wszystko i otworzyli wymarzone studio kulinarne. W zmienianiu oddziału banku na przestrzeń do gotowania i biesiadowania pomagała im cała rodzina. Katarzyna Andruszko i Przemysław Golis w audycji Kulinarny Wrocław opowiedzieli o spotkaniach z kucharzami z różnych części świata, ulubionych przepisach i kilku wyjątkowych warsztatach kulinarnych, które już odbyły się w Cookiness.


HALAWE DZIBIN (ser w serze) – pyszna syryjska słodka przekąska/deser z wodą z dzikich kwiatów pomarańczy i pistacjami

Przepis na 4 osoby:

Przygotowujemy wywar, farsz i ciasto (bez pieczenia).

 

Wywar (shira):

·       1/2 szklanki cukru

·       1/2 szklanki wody

·       1/2 cytryny

·       1 łyżka wody z dzikich kwiatów pomarańczy.

Gotować 15 minut i na koniec dodać wodę z dzikich kwiatów z pomarańczy. Odstawić.

 

Farsz:

·       Twaróg tłusty/ser biały typu włoskiego (125 g)

·       2 łyżki miodu

·       20 pistacji

·       1 łyżka wody z dzikich kwiatów pomarańczy.

Dodać  do twarogu mieszankę składającą się z 1 łyżki wywaru, 1 łyżki miodu, garstki pokrojonych drobno pistacji. Wymieszać wszystko i odstawić. Po kilku minutach dodać 1 łyżkę wody z kwiatów pomarańczy.

 

Ciasto na 2 rolady:

·       1/4 szklanki mleka (50 g)

·       1/4 szklanki wody (50 g)

·       1/2 szklanki kaszy mannej (100 g)

·       ser mozzarella w zalewie (200 g)

·       1/4 szklanki cukru (50-60 g).

Do garnka ceramicznego lub teflonowego (zapobiegają klejeniu się ciasta) dodać wodę, cukier, mleko i pokrojony ser mozzarella. Wstawić na wolny ogień i  mieszać aż się prawie rozpuści. Potem powoli dodawać kaszy mannej, mieszać bardzo szybko aż się zrobi  jedna kula. Rozłożyć na dużej desce do krojenia (lub ceracie) posmarowanej słodkim wywarem (shira) i szybko wałkować (na kwadrat lub prostokąt), zanim się ochłodzi. Nałożyć warstwę farszu wzdłuż placka i kręcić roladę, następnie obrócić 2 razy. Nożem skroić i zrobić drugą roladę.

Na koniec pokroić rolady na kawałki około 2-3 cm i posypać pistacjami.

Autorka przepisu: Karima Kanjo – Karima pochodzi z Aleppo, jednego z najstarszych miast Bliskiego Wschodu. Mentorka kulturowa, prowadzi warsztaty kulinarne podczas których uczy przyrządzać syryjskie potrawy.

 

A do obejrzenia kuchnia hiszpańska przgotowywyana w Cookiness przez Adriana Stojewskiego:

REKLAMA

To może Cię zainteresować