Kulinarny Wrocław: Cookiness czyli gotowanie i radość [PODCAST]
Za zdjęciu: Przemysław Golis i Katarzyna Andruszko
Rzucili wszystko i otworzyli wymarzone studio kulinarne. W zmienianiu oddziału banku na przestrzeń do gotowania i biesiadowania pomagała im cała rodzina. Katarzyna Andruszko i Przemysław Golis w audycji Kulinarny Wrocław opowiedzieli o spotkaniach z kucharzami z różnych części świata, ulubionych przepisach i kilku wyjątkowych warsztatach kulinarnych, które już odbyły się w Cookiness.
HALAWE DZIBIN (ser w serze) – pyszna syryjska słodka przekąska/deser z wodą z dzikich kwiatów pomarańczy i pistacjami
Przepis na 4 osoby:
Przygotowujemy wywar, farsz i ciasto (bez pieczenia).
Wywar (shira):
· 1/2 szklanki cukru
· 1/2 szklanki wody
· 1/2 cytryny
· 1 łyżka wody z dzikich kwiatów pomarańczy.
Gotować 15 minut i na koniec dodać wodę z dzikich kwiatów z pomarańczy. Odstawić.
Farsz:
· Twaróg tłusty/ser biały typu włoskiego (125 g)
· 2 łyżki miodu
· 20 pistacji
· 1 łyżka wody z dzikich kwiatów pomarańczy.
Dodać do twarogu mieszankę składającą się z 1 łyżki wywaru, 1 łyżki miodu, garstki pokrojonych drobno pistacji. Wymieszać wszystko i odstawić. Po kilku minutach dodać 1 łyżkę wody z kwiatów pomarańczy.
Ciasto na 2 rolady:
· 1/4 szklanki mleka (50 g)
· 1/4 szklanki wody (50 g)
· 1/2 szklanki kaszy mannej (100 g)
· ser mozzarella w zalewie (200 g)
· 1/4 szklanki cukru (50-60 g).
Do garnka ceramicznego lub teflonowego (zapobiegają klejeniu się ciasta) dodać wodę, cukier, mleko i pokrojony ser mozzarella. Wstawić na wolny ogień i mieszać aż się prawie rozpuści. Potem powoli dodawać kaszy mannej, mieszać bardzo szybko aż się zrobi jedna kula. Rozłożyć na dużej desce do krojenia (lub ceracie) posmarowanej słodkim wywarem (shira) i szybko wałkować (na kwadrat lub prostokąt), zanim się ochłodzi. Nałożyć warstwę farszu wzdłuż placka i kręcić roladę, następnie obrócić 2 razy. Nożem skroić i zrobić drugą roladę.
Na koniec pokroić rolady na kawałki około 2-3 cm i posypać pistacjami.
Autorka przepisu: Karima Kanjo – Karima pochodzi z Aleppo, jednego z najstarszych miast Bliskiego Wschodu. Mentorka kulturowa, prowadzi warsztaty kulinarne podczas których uczy przyrządzać syryjskie potrawy.
A do obejrzenia kuchnia hiszpańska przgotowywyana w Cookiness przez Adriana Stojewskiego: