O rogalach świętomarcińskich i historii najstarszej cukierni we Wrocławiu [PODCAST]
![](/img/articles/43368/O-rogalach-swietomarcinskich-i-historii-najstarszej-cukierni-we-Wroclawiu-PODCAST-main-6187d54be054b.png)
Michał i Paweł Wojczyńscy
Rogal świętomarciński to rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada. Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.
Słodka tradycja w Święto Niepodległości przyjęła się w całej Polsce. Od dekady kultywowana jest również w najstarszej cukierni we Wrocławiu. Łomżanka została założona w 1935 roku przez Leona i Michalinę Chalamońskich, dziadka i babcię Michała i Pawła Wojczyńskich, którzy wraz z mamą prowadzą cukiernię do dziś. Po wojnie, przeniesiona do Wrocławia - niezmiennie od lat 50. przy ulicy Ruskiej oferuje pączki, faworki i inne smakołyki o historycznych recepturach.