O rogalach świętomarcińskich i historii najstarszej cukierni we Wrocławiu [PODCAST]

Łukasz Lorenc | Utworzono: 07.11.2021, 14:12 | Zmodyfikowano: 07.11.2021, 14:12
A|A|A

Michał i Paweł Wojczyńscy

Rogal świętomarciński to rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina, obchodzonego 11 listopada. Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Słodka tradycja w Święto Niepodległości przyjęła się w całej Polsce. Od dekady kultywowana jest również w najstarszej cukierni we Wrocławiu. Łomżanka została założona w 1935 roku przez Leona i Michalinę Chalamońskich, dziadka i babcię Michała i Pawła Wojczyńskich, którzy wraz z mamą prowadzą cukiernię do dziś. Po wojnie, przeniesiona do Wrocławia - niezmiennie od lat 50. przy ulicy Ruskiej oferuje pączki, faworki i inne smakołyki o historycznych recepturach. 

REKLAMA

To może Cię zainteresować