Kucharzymy zdrowo, rodzinnie i świątecznie z Magdaleną i Piotrem [PODCAST]
Piotra poznaliliśmy już siedem lat temu gdy w Kulinarnym Wrocławiu wypiekaliśmy pieczywo w oparciu o przepisy z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Kolejne spotkania były równie ciekawe, bo uprawialiśmy ogródek, a na warsztatach królowały szparagi. Magdę, która rozpoczęła swoje zaintersowanie od makrobiotyki, dziś psychodietetyczkę sięgającą m.in. do tradycji zielarskich, ajurwedyjskich czy chińskich, poznajemy dzięki wspólnej książce z przepisami małżeństwa Kucharskich "Jak zdrowo jeść i nie zwariować". A ponieważ są rodzicami trzech chłopców jedzenie i zdrowe nawyki to podstawa budująca odporność całej rodziny. Przy Sobotniej Kawie spotkaliśmy się na chwilę przed Świętami Bożego Narodzenia i nic dziwnego, że pojawiły się smaki, zapachy i tradycje wigilijnego stołu, czasem zaskakujące jak np. zupa jagodowa. Ale przy okazji dowiedzieliśmy się m.in. jak uwolnić karpia od zapachu i dlaczego masło klarowane śpiewa.
Magdalena i Piotr Kucharscy z pasją zachęcają do przygotowywania potraw z warzyw i owoców zgodnie z cyklem pór roku. Skutecznie przekonują, że warto samemu piec chleb, uprawiać własne zioła. Proponują balans pomiędzy tym, co zdrowe, a odrobiną kulinarnego szaleństwa.
Dania zachwycają innowacyjnością. W przepisach króluje różnorodność, a na talerzach – kolory.
Najlepsze jedzenie to takie, które jest przyrządzane w domu z pasją i wyobraźnią. Gotuj więc z fantazją i jedz z przyjemnością! Na zdrowie!