Mały system hydroponiczny, czyli co wyrośnie z ziarnka grochu

Materiały Prasowe
W dobie kryzysów klimatycznych i energetycznych poszukujemy nowych rozwiązań żywnościowych dla zachowania bezpieczeństwa wzrastającej populacji ludzkości.
Miejska Farma Akwaponiczna we Wrocławiu jest przykładem kompleksowego podejścia do tematu produkcji żywności, z wykorzystaniem naturalnych źródeł wody i energii oraz poszanowaniu środowiska. Hodowla i uprawy w systemach akwaponicznych i hydroponicznych to alternatywne propozycje na świeżą, zdrową żywność w mieście.
Oprócz samych upraw ważnym aspektem działań AquaFarmy i Instytutu Wody H2O - SciTech jest aspekt społeczny, integracja środowisk, popularyzacja wiedzy i edukacja. Trwający już od kilku miesięcy cykl rodzinnych warsztatów edukacyjnych ma przybliżyć uczestnikom wiedzę z zakresu ekologicznego wykorzystania wody, hydroponiki, właściwości i znaczenia roślin wodnych. W niedzielę, 28 maja odbęda się ostatnie przed wakacjami zajęcia, a kolejne już we wrześniu.