W sobotę graliśmy z Gastro Miasto!
Pierwszy gościem Łukasza Lorenca był pomysłodawca i organizator festiwalu Maciej Koła:
Studio Radia RAM odwiedził też pasjonat i znawca serów Michał Pudlik (Ser jest ser):
A później zajadaliśmy sę kaukaskimi szaszłykami, o których opowiadał Oleksandr Vitvitskyi z restauracji W ogniu:
Rozmawialiśmy też o kuchni dalekich Hawajów, którą do Wrocławia przywiózł z wakacji Mateusz Halicki (Poke Poke):
A na koniec spotkanie ze smakami Korei - dzięki Magdzie Oh z Solleim:
Gastro Miasto to idea, której początki sięgają 2018 roku. Pomysł zrodził się z chęci promowania wrocławskiej gastronomii w formacie ulicznego jedzenia. Organizatorzy wymarzyli sobie pokazanie najsmaczniejszej strony lokalnego biznesu gastronomicznego w ciekawym i oryginalnym wydaniu. Stąd od pierwszych edycji obecność nie tylko streetfoodowych konceptów, ale i restauracji specjalizujących się w totalnie odmiennym rodzaju kuchni. Na każdym Gastro Miasto serwowane są najsmaczniejsze dania wrocławskiej gastronomii od lokalnych wystawców - w tym od trzech edycji - świetnych winiarzy czy serowarów.
Około 100 wystawców, oferujących dania z najlepszych restauracji w regionie, przysmaki od lokalnych rzemieślników oraz wiele plenerowych atrakcji. W 2023 roku Gastro Miasto odwiedziło około 80 tysięcy osób, więc może ustanowimy nowy rekord? Oprócz dań z całego świata festiwal kulinarny przyciąga muzyką i wydarzeniami towarzyszącymi.