Burgery na ruszcie w Kulinarnym Wrocławiu
Jeszcze kilka lat temu bułka z kotletem głównie kojarzyła się z amerykańskim filmem i sieciowymi barami szybkiej obsługi, ale dziś można się już rozsmakować w autorskich propozycjach wrocławskich gastronomów. Postanowiliśmy zatem skorzystać z podpowiedzi nie tylko ekspertek w tej dziedzinie, ale też miłośniczek burgerów Moniki Aftowicz i Anety Lis, które właśnie świętują rocznicę pojawienia się we Wrocławiu Sztrass Burgera. W Kulinarnym Wrocławiu zabraliśmy się zatem za przygotowanie burgerów, a by były zdrowe i smaczne warto poznać producenta mięsa wołowego i piekarza, którzy nie używają emulgatorów i spulchniaczy. Potem możemy zabierać się do komponowania tej nierozłącznej pary - kotlet to jest baza, a bułka trzyma go w ryzach
Monika i Aneta podpowiadają jakie mięso jest tym najlepszym dla smaku burgera:
Składniki na burgery:
5-6 bułek do burgerów (ale takich z prawdziwej piekarni, nie z paczki)
6 plasterków ananasa
duża garść rukoli
Burgery grillujemy do wybranego stopnia wysmażenia, obok kładziemy plasterki ananasa, które również grillujemy. Bułki kroimy na pół i zrumieniamy na patelni grillowej. Na spód bułki nakładamy trochę relishu ogórkowego (około pół łyżki), potem rukolę, burgera, ponownie relish ogórkowy i na wierzch zgrillowany plaster ananasa. Przykrywamy drugą połową bułki i zjadamy
Przypraw do mięsa im mniej tym lepiej. Ale są wyjątki:
KAROL BURGER
1. Składniki na mięso:
1 kg mięsa wołowego, najlepiej przez siebie zmielonego
pęczek szczypiorku
180-200 gr sera pleśniowego rozdrobnionego (może być polski Lazur)
6 szt. anchois
tabasco
sos worcestershire (najlepszy jest lea perrins)
musztarda (tutaj dowolność, ważne żeby była dobra)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przyprawienia mięsa sosem worcestershire, następnie dodajemy drobno posiekane anchois oraz tabasco. Sosy trzeba dodawać stopniowo i próbować mięsa, aby nie przesadzić. Pamiętajmy jednak, że obróbka termiczna trochę zniweluje smaki. Potem dodajemy dużą łyżkę musztardy, ewentualnie dwie (to zależy od samej musztardy). Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz i na koniec ser np. Lazur. Wszystko mieszamy i wyrabiamy rękami, tak jak ciasto. Im lepiej wyrobimy mięso, tym burgery będą się mniej rozpadać. Burgery możemy formować za pomocą pierścienia cukierniczo-kucharskiego lub po prostu rękami. Kotlet można posmarować oliwą (jeśli mięso było mało tłuste) i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej grillowej) przez ok. 6-8 minut, po 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia).
Nieodłącznymi dodatkami burgerów są sosy, dipy, sałatki i...sok jabłkowy:
oto kilka propozycji:
1. RELISH OGÓRKOWY
2-3 cebule
0,5 kg papryki czerwonej
0,5 kg ogórków zielonych
1 opakowanie gorczycy
250 gr cukru
200 ml octu 6%
1 łyżka soli
pół łyżki pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych, wszystko kroimy w dość drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy ok. 30 min. Następnie dodajemy ocet i dalej gotujemy ok. 15-20 min. Po ugotowaniu całość lekko blendujemy i studzimy.
2. KREM Z BURAKÓW Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
1. Składniki:
1 kg buraków
2 cebule
kilka ząbków czosnku
marchewka, por, kawałek selera
2 jabłka
2-3 łyżki cukru
sól, pieprz, majeranek
pęczek koperku
mleczko kokosowe (ew. słodka śmietanka)
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku do miękkości. W garnku na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę, por, seler i jabłka. Następnie dodajemy pokrojone buraki (obrane ze skórki), cukier, pieprz, majeranek i zalewamy wodą. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Potem dodajemy pęczek koperku (posiekanego), mleczko kokosowe, sól i wszystko blendujemy. Na samym końcu dokwaszamy lekko octem jabłkowym i oczywiście doprawiamy według uznania
Aneta i Monika odważnie eksperymentują w kuchni i wciąż mają apetyt na więcej, dlatego niebawem zaproponują wrocławianom zupy i zapiekanki w ZZ Top