Sobotnia Kawa: Emilia Sznajder Chmura w królestwie kiszonek, a na pole zaprasza dzieci

Anna Fluder | Utworzono: 08.10.2022, 11:08 | Zmodyfikowano: 08.10.2022, 11:08
A|A|A

fot. Emilia Sznajder Chmura


Korzenie rodzinne głęboko w ziemi Doliny Baryczy. Emilia Sznajder Chmura od najmłodszych lat wie czym jest praca w polu. Pomagała przy zbieraniu ogórków i kiszeniu kapusty, a od obowiązków uciekała do książek i lektur szkolnych. Nie wyobrażała sobie by mogła pozostać na wsi gdy świat kusił wieloma atrakcjami i dlatego Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu był początkiem drogi ku pracy na warszawskim "mordorze". Po ośmiu latach zamknięcia w szklanym wieżowcu, gdy córka zadała trudne pytanie o krowę w ZOO przyszła refleksksja i tęsknota za naturą. W małym ogródku w centrum stolicy owoce i warzywa rosły jak szalone, i to był znak, że czas wracać! - mówi nam inicjatoraka programu Zdrowe Żywienie Małych Wrocławian i propagatorka sadzenia, siania, uprawiania i przetwarzania wszystkiego co wyrośnie. Na grządki i do kiszenia zaprasza wszystkich, bez względu na wiek, wykształcenie, płeć i przygotowanie. Ona wie jak to się robi i pomoże.

REKLAMA

To może Cię zainteresować