Gastro Miasto - święto smaku powraca na wrocławski Bulwar Dunikowskiego

WK, inf. prasowa | Utworzono: 20.08.2024, 17:20 | Zmodyfikowano: 20.08.2024, 17:21
A|A|A

fot. mat. prasowe

Wyobraźcie sobie, że zaczynacie od rzemieślniczych lodów, które orzeźwią Was nawet w najgorętszy dzień. Następnie przenosicie się do Azji, gdzie wyraziste smaki bao lub aromatyczny rameny zaspokoi Wasze kubki smakowe.

Na Gastro Miasto zawsze dbamy o to, by każdy smakosz znalazł coś dla siebie. Chcemy, by nasze festiwalowe jedzenie nie tylko smakowało wyśmienicie, ale także pobudzało wyobraźnię i tworzyło niezapomniane wspomnienia. Ponad sto tysięcy osób, które odwiedziło nas już w tym roku, to najlepszy dowód na to, że nam się to udaje - mówi Maciej Koła, organizator Gastro Miasto.

Jedzenie na pierwszym miejscu

Chrupiąca pizza prosto z pieca to tylko przedsmak kulinarnej przygody. Przejdźcie dalej i spróbujcie soczystych szaszłyków, pieczonych na otwartym ogniu, których aromat rozchodzi się po całym festiwalu. Nie można pominąć dziczyzny – mięsa o bogatym, głębokim smaku, przygotowanego według tradycyjnych receptur, które przeniosą Was w leśne ostępy.

Dla miłośników surowych smaków, tatar będzie prawdziwym rarytasem – delikatne, świeże mięso doprawione do perfekcji. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie w postaci kolorowych, pełnych smaku wrapów warzywnych, które zachwycą swoją świeżością i różnorodnością.

Nie można zapomnieć o meksykańskich tortillach, wypełnionych mięsem, chrupiącymi warzywami i aromatycznymi sosami. Na koniec prawdziwa uczta dla miłośników mięsa – steki, idealnie wysmażone, o chrupiącej skórce i soczystym wnętrzu, podawane z rozmaitymi dodatkami.

Kanapki z pastrami inspirowane nowojorskimi delikatesami oraz pełna słońca kuchnia śródziemnomorska to kolejne przystanki na Waszej kulinarnej mapie. Wędliny i wędzone ryby o bogatym smaku, rzemieślnicze sery, kolorowe i aromatyczne dania indyjskie oraz sushi i sashimi najwyższej jakości – wszystko to znajdziecie na Gastro Miasto.

Jakościowa kuchnia bez kompromisów

To street food w najlepszym wydaniu, który już po raz czwarty tego lata zagości w malowniczym plenerze Wrocławia z widokiem na Odrę i Ostrów Tumski. Urokliwe stoiska, wygodne leżaki, stoły piknikowe i przestrzenie do relaksu tworzą wyjątkową atmosferę, w której każdy poczuje się swobodnie i komfortowo.

Dzięki zaangażowaniu lokalnych dostawców, wszystkie potrawy przygotowywane będą ze świeżych, wysokiej jakości składników. Współpraca z lokalnymi rolnikami i producentami sprawia, że festiwalowe dania nie tylko smakują wybornie, ale także wspierają lokalną społeczność i zrównoważone rolnictwo.

Co wyróżnia trzecią edycję Gastro Miasto?

W sierpniu kluczowym elementem festiwalu będą stoiska 17 dolnośląskich winnic. Festiwal oferuje warsztaty winiarskie, degustacje i foodpairingi. Nowością tej edycji jest bar ostrygowy, gdzie będzie można skosztować świeżych ostryg w wyjątkowej oprawie. Na wydarzeniu ponownie zagości strefa rzemiosła i sztuki ASP, gdzie lokalni artyści będą prezentować swoje wyroby, tworząc wyjątkową okazję do nabycia unikalnych przedmiotów.

Na scenie wystąpią m.in. Paulina Gołębiowska, GD Revival i Kuba Adamus, a także DJ Skipless, który zadba o niezapomniane sety muzyczne przez cały weekend. Dodatkowo, w sobotę odbędzie się Silent Disco, które zawsze cieszy się ogromną popularnością.

Oprócz niezwykłych doznań kulinarnych, Gastro Miasto oferuje również bogaty program muzyczny i liczne atrakcje towarzyszące:

23.08.2024, piątek, godz. 19:00 – Paulina Gołębiowska
24.08.2024, sobota, godz. 17:00 – GD Revival
25.08.2024, niedziela, godz. 19:00 – Kuba Adamus

Dodatkowo przez cały weekend gra DJ Skipless

Sobota, 12:00 - 16:00 – Radio Wrocław – program na żywo
Sobota, 22:00 - 2:00 – Silent Disco

Zapraszamy serdecznie na kulinarną ucztę w sercu Wrocławia!

REKLAMA

To może Cię zainteresować