Gość Kulinarnego Wrocławia z Kulinarnym Grand Prix
fot. mat. prasowe
„Spośród uczestników jury wytypowało cztery osoby do ścisłego finału. Tak się złożyło, że wszyscy zaproponowali pstrąga kłodzkiego. Każdy z szefów zaoferował również pełne menu, łącznie z pairing win. Jury w każdej z restauracji spędziło półtorej godziny” - mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor departamentu strategii i zrównoważonego rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.
Wygrał Łukasz Budzik: „To jest ekscytacja. Stając do konkursu byle jakiego, czy jest to ściganie na 100 metrów, czy są to wyścigi samochodowe, zawsze idziemy po wygraną. Wydaje mi się, że dzisiaj zaskoczeniem dla jury było połączenie w deserze przystawki oraz dania głównego, ponieważ podałem lody o smaku białej trufli z kawiorem z jesiotra. Tym samym miałem nawiązanie do drugiego dania, które było typowo rybnym daniem” - powiedział po wygranej.
Oprócz zaskakującego deseru w menu zaproponowanym przez Łukasza Budzika znalazł się chłodnik pomidorowy, zupa borowikowa, pstrąg faszerowany ze szczypiorkiem, tymiankiem i czosnkiem podany na sałatce z selera, kalarepy i jabłka oraz z kawiorem z wędzonego śledzia.
W nagrodę staż w Sztokholmie
„Grand Prix to turniej wrocławskich restauratorów, a właściwie wrocławskich szefów kuchni, którzy starali się przekonać międzynarodowe jury, że ich potrawa jest tą najlepszą. Zwycięzca będzie miał przyjemność uczestniczyć w dwutygodniowym stażu kulinarnym w gwiazdkowej restauracji Michelin w Szwecji. Mamy nadzieję, że będzie to jeden z elementów, który też poprawi widoczność Wrocławia na arenie międzynarodowej, bardzo nam na tym zależy.” - dodaje Radosław Michalski, dyrektor departamentu marki miasta Wrocławia.
Kim jest Łukasz Budzik?
Łukasz Budzik to ceniony kucharz związany z Wrocławiem, gdzie prowadzi swoją autorską restaurację Między Mostami. Doświadczenie zbierał między innymi w zagranicznych restauracjach w Hiszpanii, Francji i Katarze. Znany jest również z kulinarnych programów telewizyjnych jak Top Chef czy Hell's Kitchen.
Łukasz Budzik w czerwcu był gościem Kulinarnego Wrocławia