Pociąg do historii: Jaja Fabergé

Piotr Bartyś, Joanna Lamparska | Utworzono: 17.04.2025, 20:19 | Zmodyfikowano: 17.04.2025, 20:19
A|A|A

Jajo Renesansowe z kolekcji Muzeum w Petersburgu/ fot. Михаил Овчинников - Wikipedia

Wielkanoc to jajka. Pisanki. Obowiązkowe jajko w żurku. Jajka faszerowane też mile widziane. W tym roku płacimy za  jajko od złotówki dziecięciu groszy do złotówki osiemdziesiąt. Jajka, o których dzisiaj posłuchacie w "Pociągu do historii", wyceniane są od kilku do ponad 30-tu milionów dolarów.



Wesołego Dyngusa życzą Joanna Lamparska i Piotr Bartyś! 

Jajko Azow / fot. Stan Shebs - Wikipedia

 Jajko Kogucik z z Muzeum w Petersburgu / fot. Testus - Wikipedia

 

REKLAMA
To może Cię zainteresować