Pociąg do historii: Wielkanoc kulinarno-obrzędowa i duchowa [PODCAST]

Piotr Bartyś, Joanna Lamparska | Utworzono: 15.04.2022, 08:47 | Zmodyfikowano: 15.04.2022, 08:47
A|A|A

biblioteka w klasztorze w Broumovie/fot.Piotr Bartyś - wszystkie pozostałe fot. Joanna Lamparska

Zarówno Święta Bożego Narodzenia, jak i Wielkiej Nocy mają przede wszystkim wymiar duchowy. Ale też - nie ukrywajmy tego - gastronomiczny.
Taki też dwutorowy jest wielkopiątkowy "Pociąg do historii".
Kuchnia to Ziębice i tamtejsze Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego. Obok niezwykłych sprzętów, o których opowiadamy, przypomnimy zwyczaje wielkanocne na polskiej wsi, a także przestudiujemy ze smakiem potrawy wielkanocne domu szlacheckiego na dawnej Litwie.


Wymiar duchowy - najpierw sam kościół, potem trochę o życiu mnichów, zajrzymy do biblioteki, jak z "Imienia Róży" Umberto Eco, a na końcu historia kopii całunu turyńskiego w klasztorze benedyktyńskim w Broumovie.

Życząc pięknych Świąt, na "Pociąg do historii" zapraszają Joanna Lamparska i Piotr Bartyś.

REKLAMA

To może Cię zainteresować