II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny
Haston City Hotel we Wrocławiu przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Komisja Gastronomiczna Polish Prestige Hotels & Resorts po wielkim sukcesie pierwszej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel”, która stała się świętem gastronomicznym całego miasta oraz odbiła szerokim echem w całym kraju, z wielką przyjemnością pragnie poinformować o organizacji kolejnej, drugiej edycji.
Impreza odbędzie się w dniach 21–22 listopada 2013 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3. Wydarzenie to przyciągnie wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz osoby z „pierwszych stron gazet”, które z pewnością przyczynią się do podniesienia prestiżu wydarzenia. Rzeczą nie do przecenienia będzie kuluarowa wymiana doświadczeń i małe tete-a-tete z Koleżankami i Kolegami przy bankietowym stole.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 22 listopada o godzinie 9.00 a zakończą około godziny 14.00. Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpi na wieczornej Gali o godzinie 20.00 .
Tematem bieżącej edycji konkursu jest:
Konkurencja sprawnościowa:
Luzowanie łopatki wieprzowej (bez dzielenia wyluzowanego mięsa na elementy – tylko; mięso, kości, skóra i okrawki).
Przystawka zimna:
Przygotowana z fileta z łososia, melona kantalupa, czerwonej cebuli.
Danie główne:
Przygotowane z fileta z kurczaka, jaja kurzego, żurawiny świeżej lub mrożonej, topinamburu.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe. Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie Drużyny staną do zmagań konkursowych. Gwiazdy wieczoru to oczywiście Kucharze oraz wręczający wyróżnienia Prezydent Wrocławia - Pan Rafał Dutkiewicz, który po raz kolejny objął Patronat Honorowy nad Konkursem.
Oprawę muzyczną uświetni swoim występem gwiazda polskiej muzyki rozrywkowej.
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w Konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres: [email protected]
Szczegóły ogólnopolskiego konkursu dostępne są pod adresem www.haston.pl – zakładka „News”.
W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt telefoniczny bądź mailowy:
tel. 71 32 09 720 / 0 512 71 90 63
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
Wierzymy, że prezentacja publiczna umiejętności kucharzy będzie wspaniałą okazją do promocji obiektów, które reprezentują oraz podniesienia ich umiejętności. Cenna wiedza nabyta podczas zmagań konkursowych, przyczyni się do podniesienia jakości świadczonych przez Państwa usług. Wierzymy, że prestiż imprezy będzie zaś wsparciem działań promocyjnych Państwa obiektów.
Byłoby nam bardzo miło gdybyście zechcieli się przyłączyć do Wielkiej Rodziny Pasjonatów mistrzowskiej kuchni i profesjonalnego rzemiosła.
Licząc na Państwa uczestnictwo w imprezie. Pozostajemy z wyrazami szacunku.
Prezes Zarządu PPH&R – Pan Tadeusz Karol Cieślik
Prezes Zarządu Haston City Hotel Sp. z o.o. – Przemysław Paweł Szatkowski