Trzeci eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK
EDUKACJA + BIESIADA + ŻYWNOŚĆ
Głównymi Edukatorami i Wystawcami będą pozytywnie aktywni członkowie Slow Food Dolny Śląsk - starannie pilnujemy tej rzetelności. Produkty są lokalne, manufakturowe, sezonowe i przepyszne. Edubazar odbędzie się w grupie wielu Mecenasów naszego kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ:WIEDZA O JEDZENIU, wytwórców doskonałej dolnośląskiej żywności, a także w grupie dzieci, młodzieży, ich nauczycieli i rodziców pasjonujących się dobrym jedzeniem.
Na ten eduBazar zapraszamy po raz pierwszy wytwórców rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, tj. tylko tego, które związane jest bezpośrednio z jedzeniem - od naczyń, poprzez przybory i urządzenia, aż po tkaniny i odzież kulinarną. Wszystko lokalne, tradycyjne, uczciwe i manufakturowe. Chcemy, aby nasze eduBazary miały właśnie taką kulinarno-rzemieślniczą formułę. Chcemy promować tradycyjne rękodzieło, także to z nowatorskimi motywami. Chcemy także promować rzemiosło rekonstruowane, tj. odtwarzane m.in. przez archeologów z czasów wczesnego średniowiecza lub innych.
W planach mamy:
- wykłady o lokalnej i uczciwej żywności oraz tradycyjnych metodach uprawy, hodowli i wytwórstwa
- warsztaty kulinarne
- konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska
- prezentację rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, czyli związanego z jedzeniem
- prezentację żywności lokalnej, tradycyjnej, uczciwej, manufakturowej i smacznej
- wspólną biesiadę (zapisy 10zł/os)
WARSZTATY:
- program poniżej
WPISOWE: 20zł/dorosły lub 10zł/dziecko czyli do 18r.ż./za jeden warsztat
UCZESTNICY: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli, jeśli wiek dziecka <6r.ż., to z rodzicem towarzyszącym (wtedy rodzic bezpłatnie)
- zapisy i przedpłaty do 17 lutego: slowfooddolnyslask(@)gmail.com
- prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk
- program warsztatów:
14.30-15.30 WARSZTAT ŚNIADANIOWY - jak przygotować zdrowe śniadanie bez białego cukru (ale też na słodko)
15.45-16.45 WARSZTAT OBIADOWY - jak przygotować tradycyjne dania ze zdrowych składników (w tym z różnych rodzajów mąki, m.in. żołędziowej!)
17.00-18.00 WARSZTAT KOLACYJNY - jak zrobić dobry, domowy ser i z czym go podać (w tym z olejami TNZ, czyli tłoczonymi na zimno)
18.00 - wspólna biesiada Slow Food przy stole - zjemy zupę:)
WYKŁADY:
- wstęp: otwarty, bezpłatny
- uczestnicy: każdy, kto chce, dzieci lub dorośli
- zapisy: niepotrzebne, chyba że późno przyjdziesz i się nie zmieścisz:)
- prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk
- program wykładów:
12.00 - SER - ile sera w serze i dlaczego warto jeść lokalnie
13.00 - OWOC - co rośnie lokalnie i jak smakuje
14.00 - WARZYWO - jakie znaczenie ma uprawa bez pestycydów
15.00 - MIÓD - jakie są jego rodzaje i dlaczego warto je jeść
16.00 - MĄKA - dlaczego dodaje się do niej szkodliwe substancje
17.00 - OLEJ - po co oliwimy nasz organizm