Warsztaty WyCAPany Duet
mat. prasowe
Z miłości do mąki i wody oraz prostych dodatków powstało pewne lutowe święto - mowa o Międzynarodowym Dniu Pizzy, który przypada na dziewiąty dzień tego miesiąca.
Pizza tradycyjnie pochodzi z Włoch, czyli również kraju, w którym zrodziła się idea slow food
Ale proste placki z wody, mąki oraz zakwasu lub drożdży z dodatkami pieczone były jak świat długi i szeroki. W naszej kulturze bliskim bratem pizzy jest podpłomyk. Zainspirowana tymi ponadczasowymi i nieskomplikowanymi wypiekami ekipa Slow Food Youth Wrocław zaprasza na warsztaty WyCAPany Duet, podczas których uczestnicy zrobią ciasto z zaczynu, przygotują dodatki oraz upieką włoską pizzę i polski podpłomyk.
Do wypieków zostaną użyte slowfoodowe, regionalne produkty, m.in.:
- mąka z lokalnego młyna w Jordanowie Śląskim
- warzywa z gospodarstwa w Milejowicach
- sery krowie z Krzeszowa i Gór Sowich
- sery kozie łomnickie
- śmietana z Międzyborza
- ekologiczne przyprawy
- regionalne wędliny
Warsztaty WyCAPany Duet odbędą się 7.02 o godz.13.00, w bistro OdKoochni przy ul. Oleśnickiej 7A.
Wydarzenie WyCAPany Duet wchodzi w cykl imprez promujących CAP, What's cooking?. Jest to międzynarodowy projekt informacyjny dotyczący Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej na lata 2015-2020. Slow Food Youth Wrocław jest reprezentantem i organizatorem, odbywających się w ramach projektu, wydarzeń na terenie Polski. Finał projektu zaplanowany jest na 9 kwietnia 2016 roku. Do tego czasu organizacja eksploruje i prezentuje, jak ważnym aspektem jedzenia jest krótka droga produktu od producenta do konsumenta.
Więcej informacji na stronie projektu: