Twierdza Smaków, czyli festiwal kuchni historycznej w Zamku Czocha
O tym co czeka nas na majówkę w Zamku Czocha opowiedzieli w studiu Radia RAM Joanna Lamparska i Jarosław Kuczyński:
W programie m.in.:
- wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich
- warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci Julki Cymbaluk, zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef Junior
- osiemnastowieczna rekonstrukcja strusiego jaja Benedykta Beniowskiego. Melchior Wańkowicz skutecznie nabrał na tę dziwaczną potrawę swoich gości
- kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza
- warsztaty rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru, wspólne pieczenie pierników
- kodeks dyplomatyczny dla początkujących – czyli warsztaty Joanny Mireckiej o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce
- kuchnia rycerska ze kutasami, czyli średniowiecznymi hot-dogami, abulasta – jajecznicą na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią
- rosyjska kuchnia polowa Wielkiej Wojny 1914-1918 z nalewkami i samowarami. Degustacja dań żołnierskiej kuchni carskiej Rosji, w programie solianka, bliny – najsłynniejsze i najbardziej znane chyba danie rosyjskiej kuchni, kulinarna wizytówka carskiej Rosji – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną.
- Sarmaci prezentują: kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą nas w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska.
Będzie również konkurs na dolnośląskie ciasto historyczne – do wygrania 1000 złotych i miejsce w zamkowej karcie dań!
Organizatorzy: Fundacja Joanny Lamparskiej na Rzecz Ochrony Dziedzictwa Kulturowego „Projekt Historia”, Zamek Czocha