W Teatrze Capitol pierwszy zbiór... miodu z dwóch uli
fot. Sławek Przerwa/Capitol
Specjaliści zapewniają, że pszczeli nektar jest w 100 procentach zdrowy, bo owady zbierając pyłki kwiatowe, używają siebie, jako naturalnego filtra np. dla metali ciężkich z powietrza. Z pierwszego zbioru cieszy się Konrad Imiela, dyrektor teatru:
Złocistego nektaru udało się zebrać około 9 litrów. Ma posmak akacji, kasztana i mniszka - mówi Łukasz Wyszkowski, prezes Fundacji Instytut Rozwoju Pszczelarstwa, który na co dzień opiekuje się pszczołami z Capitolu.
Jak dodaje specjalista, miody miejskie często mają w sobie mniej zanieczyszczeń niż miód wiejski:
Teraz w ulach umieszczonych na dachu teatru Capitol powstaje kolejna partia miodu - tym razem lipowego. Miód od miejskich pszczół zbiera także Urząd Wojewódzki, który jako pierwszy założył w mieście pasiekę na dachu budynku.