Dziś startuje Dolnośląski Festiwal Nauki

fot. archiwum radioram.pl
- To oznacza konieczność rezygnacji z niektórych wydarzeń, ale z drugiej strony umożliwienie jej większej liczbie zainteresowanych - mówi Piotr Krysiak z festiwalowego biura. Dodaje, że takim przykładem jest wykład i dyktando profesora Jana Miodka:
Poruszone zostaną także tematy związane z winowajcą całego zamieszania, czyli koronawirusem i tym jak można mu się przeciwstawić:
- W festiwalowej telewizji będzie też można nauczyć się gotować potrawy... z robaków - mówi prof. Agnieszka Orkusz. Jak dodaje, owady, w porównaniu z mięsem są tanie w hodowli, a jednocześnie wyjątkowo wartościowe:
W tym roku, z powodu pandemii, zabraknie tradycyjnego pikniku naukowego. Pozostałe wydarzenia można śledzić na stronie festiwal.wroc.pl i Facebooku Dolnośląskiego Festiwalu Nauki.