Najzdrowszy fast food świata, czyli sushi
Co tu dużo gadać - suszarni - jak sam je nazywam - we Wrocławiu pewnie więcej niż barów z pierogami czy schabowym z kapustą, ale nie wszędzie jest naprawdę smacznie. Jak zrobić dobre sushi ? Kim jest człowiek za ladą z chirurgiczną precyzją krojący surowe ryby? Czy sushi master to ciekawy zawód? Skąd ta potrawa trafiła do Polski - wcale nie z Japonii, jakby ktoś tak myślał:) itd.itp. Skoro dwóch sushi masterów w studiu zacznijmy od pytania:
Dlaczego warto być sushi masterem? Czy praca, kiedy klient non stop patrzy na ręce, nie jest stresująca?
We Wrocławiu świeże ryby pojawiają się w jeden dzień w tygodniu, w środę. Czy to oznacza, że najbezpieczniej wybrać się na sushi w drugiej połowie tygodnia? Posłuchajcie fascynującego - NAPRAWDĘ! - monologu Patryka na temat przechowywania sushi:
Jeśli w restauracji sushi siadasz przy barze to...
Sushi z marketu - warto, można?
Sushi przyszło do Polski z....Czy człowiek z europejskim smakiem doceni najlepsze sushi świata? Oczywiście doszliśmy do postaci najsłynniejszego sushi mastera na świecie Jiro Ono uwiecznionego w znakomitym filmie Davida Gelba "Jiro śni o sushi"(2011) - polecam nie tylko fanom kuchni japońskiej, ale przede wszystkim ciekawego dokumentu:
Czy do sushi można włożyć wszystko? Dowiedzcie się, co to jest bajaderka z sushi po wrocławsku:)
Zamiast tradycyjnego przepisu - jak poprawnie ugotować ryż do sushi, jak poznać dobre nori:
Maki nr 1:
Maki nr 2:
Mateusz Pawłowski