Kulinarny Wrocław - pączki, sushi i (w)rapy po wegańsku

Maciek Przestalski | Utworzono: 04.03.2016, 10:20 | Zmodyfikowano: 04.03.2016, 10:20
A|A|A

Marcelina i Yuji Higashino

O kuchni wegańskiej, którą nie wzgardzą mięsożercy, opowiedzieli Marcelina i Yuji Higashino z The Root. Posłuchajcie historii o wyśmienitych wegańskich: pączkach, (w)rapach i sushi.

The Root na stronie: www.theroot.pl i na facebooku: www.facebook.com/therootbar

 

Przepisy od Marceliny i Yuijiego :)

Jak przygotować Ryż do Sushi

Myjemy ryż 3 razy - za każdym razem odsączając wodę.
Zalewamy ryż zimną wodą i moczymy 30 min
Odsączamy wodę
Do garnka dodajemy odsączony ryż i tyle samo wody (proporcje 1:1)
Gotujemy na dużym ogniu z przykrywką do momentu wrzenia
Redukujemy palnik do minimum i gotujemy kolejne 12 min
Wyłączamy palnik i czekamy 10 min.

Bardzo ważnym jest żeby nie zdejmować pokrywki z garnka przez cały proces gotowania ryżu- nawet jeśli chcemy sprawdzić czy ryz juz sie ugotował nie należy podnosić pokrywki

Jak przygotować ocet do Sushi

Dla 2 szklanek (480ml) ryżu
90 ml octu
3 łyżki cukru
½ łyżki soli

Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Ocet dodajemy do ugotowanego ciepłego ryżu mieszając delikatnie tak by nie połamać ziaren ryżu.

Zupa Miso dla dwojga

320ml wody
Bulion warzywny lub japoński bulion do Miso
2 łyżki pasty Miso
Warzywa sezonowe - cebula, marchew, szpinak, ziemniaki, dynia
Tofu
Wodorosty
Szczypiorek

Gotujemy warzywa z bulionem. Kiedy warzywa juz się ugotują dodajemy pastę miso. Wyłączamy palnik i dodajemy tofu, wodorosty. Podajemy w miseczce wykańczając potrawę szczypiorkiem.

 

 

REKLAMA

To może Cię zainteresować