Kulinarny Wrocław - pączki, sushi i (w)rapy po wegańsku
Marcelina i Yuji Higashino
O kuchni wegańskiej, którą nie wzgardzą mięsożercy, opowiedzieli Marcelina i Yuji Higashino z The Root. Posłuchajcie historii o wyśmienitych wegańskich: pączkach, (w)rapach i sushi.
The Root na stronie: www.theroot.pl i na facebooku: www.facebook.com/therootbar
Przepisy od Marceliny i Yuijiego :)
Jak przygotować Ryż do Sushi
Myjemy ryż 3 razy - za każdym razem odsączając wodę.
Zalewamy ryż zimną wodą i moczymy 30 min
Odsączamy wodę
Do garnka dodajemy odsączony ryż i tyle samo wody (proporcje 1:1)
Gotujemy na dużym ogniu z przykrywką do momentu wrzenia
Redukujemy palnik do minimum i gotujemy kolejne 12 min
Wyłączamy palnik i czekamy 10 min.
Bardzo ważnym jest żeby nie zdejmować pokrywki z garnka przez cały proces gotowania ryżu- nawet jeśli chcemy sprawdzić czy ryz juz sie ugotował nie należy podnosić pokrywki
Jak przygotować ocet do Sushi
Dla 2 szklanek (480ml) ryżu
90 ml octu
3 łyżki cukru
½ łyżki soli
Mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Ocet dodajemy do ugotowanego ciepłego ryżu mieszając delikatnie tak by nie połamać ziaren ryżu.
Zupa Miso dla dwojga
320ml wody
Bulion warzywny lub japoński bulion do Miso
2 łyżki pasty Miso
Warzywa sezonowe - cebula, marchew, szpinak, ziemniaki, dynia
Tofu
Wodorosty
Szczypiorek
Gotujemy warzywa z bulionem. Kiedy warzywa juz się ugotują dodajemy pastę miso. Wyłączamy palnik i dodajemy tofu, wodorosty. Podajemy w miseczce wykańczając potrawę szczypiorkiem.