Branża gastronomiczna łapie oddech po wielomiesięcznym zamknięciu [POSŁUCHAJ]
fot. Patrycja Dzwonkowska
- Wydawało się, że wiele biznesów padnie przez pandemię, ale nie jest najgorzej. Przed restauratorami jednak wciąż dużo trudnych momentów - mówi Marek Janczyszyn z Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej:
Jest drogo, będzie jeszcze drożej. Restauracje, po lockdownie, znów mogą przyjmować u siebie gości - ci z tej możliwości chętnie korzystają, ale entuzjazm opada, gdy trzeba płacić - bo ceny zauważalnie wzrosły.
- Wszystko podrożało, nie mieliśmy więc wyjścia - mówi Mariola Mańczak, szefowa kuchni wrocławskiej restauracji "Pod Papugami":
Z ponad sześćdziesiąt regionalnych restauracji działających na szlaku kulinarnym "Smaki Dolnego Śląska", zamkniętych - przez problemy finansowe związane z lockdownem - zostały jedynie dwie.
POSŁUCHAJ:
Część 1
Część 2