HUTA otwiera – nowa przestrzeń kulinarno-artystyczna we Wrocławiu

Materiały Prasowe fot. Wojtek Nowak
Miejsce, które przez dekady tętniło rytmem pracy i stukotem maszyn, dziś znów zacznie oddychać – zapachem jedzenia, dźwiękami muzyki i rozmowami, które zostają z człowiekiem na dłużej. Za projektem stoją twórcy znanych miejskich konceptów – ZaZoo Beach Bar, HotSpot, FoRest, Boho, Gaj czy Stary Port w Poznaniu. Od lat kreują oni przestrzenie odpoczynku, relacji i miejskiego luzu – tym razem tworzą miejsce jeszcze bardziej otwarte i zaangażowane.
Na ponad 5200 m2 znajdzie się:
- 10 starannie wybranych konceptów kulinarnych,
- przestrzeń dla lokalnych NGO-sów i wydarzeń sąsiedzkich,
- strefa sztuki i ekspresji artystycznej,
- usługi dodatkowe, m.in. studio tatuażu, popupy, przestrzenie tymczasowe.
W HUCIE jedzenie to język – codzienny, z charakterem. Każdy koncept to osobna opowieść – razem tworzą jedną wspólną historię o różnorodności, smakach, rytmach i miejskiej współobecności.
Muzyka to serce tej przestrzeni. Od porannego lo-fi, przez afro house i elektronikę, po wieczorne sety selektorów – HUTA będzie promować lokalne brzmienia i jakość. Z szacunkiem dla sąsiadów – po 22:00 basy milkną, ale emocje zostają. Sztuka jest tu surowa, obecna, dotykalna. Miejsce, które zamiast dystansu – zaprasza do interakcji.
Na ścianach pojawią się murale i projekcje, a w samym centrum stoi monumentalna rzeźba z odzyskanego drewna autorstwa Michała Niedziewicza i Daniela Piątka – symbol transformacji przestrzeni.
HUTA to nie event. To codzienność. HUTA ma być przestrzenią, do której się wraca. Na lunch, na rozmowę, na chwilę, na inspirację. Zostawiasz tu coś – i coś zabierasz.
Grabiszyńska 240, Wrocław
Otwarcie: 27 czerwca 2025
fot. Wojtek Nowak IG @niepoklikam / HUTA 2025