Dolny Śląsk winem stoi (Posłuchaj)
(Fot. Wikipedia / che)
Pierwsze po wiekach zbiory winogron były tu pięć lat temu. - Ale dopiero po Nowym Roku nasze wino trafi na stoły - zapowiada Grzegorz Nowakowski z winnicy Jaworek. Ma ono być produktem promującym Dolny Śląsk.
Posłuchaj relacji Radia Wrocław:
W Miękini rośnie ponad 50 tys. krzewów winorośli na prawie 30 hektarach. Na początek powstanie tu 10 tys. butelek wina rocznie. Nad produkcją czuwa enolog Piotr Stopczyński. Do miękińskich winnic przyjechał ze Stanów Zjednoczonych.
Na Dolnym Śląsku do rejestracji zgłosiły się jeszcze dwie winnice. Jednak przepisy są tak skomplikowane, że producenci często rezygnują z oficjalnej produkcji.
Przez całą sobotę można degustować lokalne wina w hotelu "Wrocław". Wstęp jest bezpłatny. Swój dorobek będą prezentowały winnice z Dolnego Śląska i Zielonej Góry.
Wino produkowane w Miękini ma kosztować od 20 zł wzwyż.
(Zdjęcie przy tekście pochodzi z Wikipedii. Jego autorem jest che. Jest objęte licencją Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5).