Ponad milion złotych rocznie na catering
Poprosiliśmy biura prasowe o ustalenie, ile w 2015 i 2016 roku Urząd Marszałkowski, Wojewódzki i Miejski wydały na usługi gastronomiczne. Z przekazanych nam danych wynika, że najgościnniejszy jest Urząd Marszałkowski, który m.in. na catering wydał w minionym roku około 600 tysięcy złotych.
Najskromniej za to biesiaduje się w Urzędzie Wojewódzkim, który wydał niewiele ponad 100 tysięcy złotych, mówi Sylwia Jurgiel rzecznik prasowy wojewody.
Łączna suma za 2015 daje nie bagatela ponad milion złotych, czyli tyle ile np. kosztuje duży projekt z WBO i cały wojewódzki program Aktywny Dolny Śląsk razem.
Jak tłumaczy Jarosław Perduta z Urzędu Marszałkowskiego, wydatki rzeczywiście wyglądają na duże, ale to nie zmarnowane pieniądze.
Wtóruje mu Arkadiusz Filipowski z Urzędu Miasta, który na liście najwięcej wydających na jedzenie urzędów jest drugi. Przez 6 miesięcy 2016 roku, najwięcej pieniędzy na gastronomię wydał Urząd Miejski. Łącznie to blisko 400 tysięcy złotych.
Drugi na liście jest Urząd Marszałkowski z prawie 200 tysiącami wydanymi na jedzenie w tym roku. Trzeci na liście jest Urząd Wojewódzki, który do tej pory wydał na catering 40 tysięcy złotych.