Sobotnia Kawa w kolorach Indii

Anna Fluder, MJ | Utworzono: 29.07.2017, 13:31 | Zmodyfikowano: 29.07.2017, 13:31
A|A|A

na zdj. Gayatri Achpal

Gayatri Achpal, filigranowa, energiczna, z twarzą rozświetloną słonecznym uśmiechem przygotowywała dla nas przysmaki kuchni indyjskiej w różnych miejscach Wrocławia. Teraz czas na własną kartę dań, bo jesienią wraz z mężem mają zamiar otworzyć własną restauracją z tradycyjną dla swoich regionów kuchnią.
Dzisiaj w swoich opowieściach zaprasza nas na plażę, gdzie piasek jest czarny, a brzeg morza arabskiego patrolują policjanci na wielbłądach.  Tam, skąd pochodzi,  kobiety i mężczyźni na co dzień zakładają kolorową i bogatą w ozdoby biżuterię. Domy w jej rodzinnych stronach są niesamowite, ciekawe, gliniane i malowane i w ogóle wszystko jest kolorowe! Posłuchajcie!

Gayatri pochodzi z północno-zachodnich Indii. Gudżarat to stan z którego pochodziło dwóch spośród przywódców ruchu niepodległościowego Indii: Mahatma Gandhi i Vallabhbhai.

Turyści rzadko trafiają w rodzinne strony naszego gościa, ale chętnie wybierają szlaki turystyczne przez Delhi, Jaipur czy Kerale. Na wyczynowców czekają oczywiście Himalaje.



Kuchnia Indyjska przede wszystkim jest bardzo różnorodna i bogata w to co najzdrowsze: ryż, strączki, warzywa i przyprawy, które są kwintesencją smaku. Chociaż w wielu rejonach ponad miliardowego społeczeństwa Indii na stołach pojawiają się dania z ryb, kurczaków czy baraniny, jednak w większości to raj dla wegetarian i wegan.

Na koniec spotkania, wszystkim tęskniącym za ciszą, zielenią i dziką naturą Gayatri poleca jeszcze jedno miejsce na mapie Indii


Dziękujemy i kolorowej podróży życzymy :)


REKLAMA

To może Cię zainteresować