Sobotnia Kawa w kolorach Indii
na zdj. Gayatri Achpal
Gayatri Achpal, filigranowa, energiczna, z twarzą rozświetloną słonecznym uśmiechem przygotowywała dla nas przysmaki kuchni indyjskiej w różnych miejscach Wrocławia. Teraz czas na własną kartę dań, bo jesienią wraz z mężem mają zamiar otworzyć własną restauracją z tradycyjną dla swoich regionów kuchnią.
Dzisiaj w swoich opowieściach zaprasza nas na plażę, gdzie piasek jest czarny, a brzeg morza arabskiego patrolują policjanci na wielbłądach. Tam, skąd pochodzi, kobiety i mężczyźni na co dzień zakładają kolorową i bogatą w ozdoby biżuterię. Domy w jej rodzinnych stronach są niesamowite, ciekawe, gliniane i malowane i w ogóle wszystko jest kolorowe! Posłuchajcie!
Gayatri pochodzi z północno-zachodnich Indii. Gudżarat to stan z którego pochodziło dwóch spośród przywódców ruchu niepodległościowego Indii: Mahatma Gandhi i Vallabhbhai.
Turyści rzadko trafiają w rodzinne strony naszego gościa, ale chętnie wybierają szlaki turystyczne przez Delhi, Jaipur czy Kerale. Na wyczynowców czekają oczywiście Himalaje.
Kuchnia Indyjska przede wszystkim jest bardzo różnorodna i bogata w to co najzdrowsze: ryż, strączki, warzywa i przyprawy, które są kwintesencją smaku. Chociaż w wielu rejonach ponad miliardowego społeczeństwa Indii na stołach pojawiają się dania z ryb, kurczaków czy baraniny, jednak w większości to raj dla wegetarian i wegan.
Na koniec spotkania, wszystkim tęskniącym za ciszą, zielenią i dziką naturą Gayatri poleca jeszcze jedno miejsce na mapie Indii
Dziękujemy i kolorowej podróży życzymy :)