Smaki z całego świata w Browarze Mieszczańskim
(fot. mat. prasowe)
Francuskie ostrygi z sosem salsa, indyjski kurczak tikka masala, a nawet kanapka z ośmiornicą – to kilka przykładowych potraw, których będą mogli spróbować wrocławianie. W ramach Gastro Miasta pojawią się także dania z Gruzji, Grecji czy Chin. Ideą serii wydarzeń jest możliwość odkrywania nieznanych wcześniej smaków.
– W pierwszy weekend imprezy smakosze będą mieli na to łącznie trzydzieści godzin rozłożonych na trzy dni – wyliczył Tobiasz Herman, organizator Gastro Miasto. Warto zaznaczyć, że każda restauracja przygotuje także mniejsze, tańsze porcje, dzięki czemu będzie można spróbować większej liczby dań. Łącznie, na terenie Browaru Mieszczańskiego pojawi się ponad 20 stoisk. Wśród nich będą również lokalne browary. Organizatorzy przyznają, że przy okazji kolejnych weekendów, skład wystawców będzie ulegał niewielkim zmianom – po to, by za każdym razem odkrywać nowe smaki.
W ramach imprez Gastro Miasto zaplanowane są również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. W strefie zabaw dla najmłodszych pojawi się szereg atrakcji, a o zabawę zadbają animatorzy. Na dorosłych czekać będzie strefa odpoczynku z leżakami oraz dwie sceny, na których wystąpią lokalni muzycy. Podczas pierwszego weekendu zagra Alicja Janosz Jam Band z Tomaszem Nitribittem, Anja Sei i Kuba Kęsy, a także DJ Endless i DJ Skipless.
– Muzyka będzie równie eklektyczna, co jedzenie – zapowiada Alicja Janosz, artystka i ambasadorka Gastro Miasta.
Będzie trochę folku, trochę reggae, soulu i funku. Na małej scenie, w trakcie dnia wystąpią zespoły akustyczne, a na większej – muzycy grający bardziej imprezową muzykę. Gastro Miasto rozpocznie się w piątek, 29 czerwca i potrwa do niedzieli. Łącznie, do końca września zostanie zorganizowanych siedem trzydniowych wydarzeń.