Pociąg do historii: Historyczne ucztowanie na zamku Czocha [POSŁUCHAJ]
fot. Joanna Lamparska
Pociąg do historii zajechał do zamku Czocha. Nie wirtualnie. Oto z Joanną Lamparską stoimy u wrót bajkowego zamku, potem wędrujemy do kuchni, gdzie na palenisku w garach strawa warzona. Do biblioteki, do sypialni, gdzie tyle sekretnych przejść, że można się poczuć, jak na dworcu kolejowym. Spotykamy miejscowe duchy, a także pana na zamku, Jarosława Kuczyńskiego i kucharza historycznego, co się zowie, Małgorzatę Bliskowską.
Będzie więc o tajemnicach, romansach, legendach, ale też o ciastach, tortach, śledziach, przepiórkach i innych przysmakach.
Bo jemy. Jemy, jemy i jemy. Staropolskie specjały. Kwaszone śledzie, soczyste pasztety, przepiórki w pesto unurzane, wątróbki z grzybami, pierniki, o końcówce smakowej intensywnej, nasyconej przyprawami. Obfitość słodkości!
A wszystko z okazji Świąt Wielkanocnych, a także z powodu wielkiej uczty, która tutaj już za moment Twierdza Smaków - Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej w Zamku Czocha.
Na podróż Pociągiem do historii zapraszają tradycyjnie Joanna Lamparska i Piotr Bartyś:
Smacznego i pięknych Świąt!
fot. Monika Jaworska